Reakcija pravnog zastupnika Fadila Novalića na serijal tekstova Inforadara o aferi “respiratori”

Reakcijom na više tekstova našeg portala o aferi “respiratori” i umiješanosti osumnjičenog Fadila Novalića nakon tri puna mjeseca od prvog teksta javio se Novalićev pravni punomoćnik sa zahtjevom za „demanti i brisanjem svih tekstova sa našeg portala“.

Kompletnu reakciju objavljujemo u nastavku, kao i odgovor glavnog urednika.

ODGOVOR 

Poštovani,

zahvaljujemo najprije što pažljivo pratite rad našeg portala. Da ne bismo propustili nešto značajno a kao odgovor na vaš pokušaj ultimatuma i nastavak pritiska na nas, odgovorićemo vam taksativno:

  1. Razumijemo vašu reakciju samo dan prije isteka roka za zastaru (od tri mjeseca) otkako je objavljen tekst o ponuđenom mitu tužiocu Hukeljiću od strane posrednika i prijatelja premijera Novalića. Vi veoma dobro znate da o tome postoji zabilješka u najutjecajnijoj svjetskoj administraciji. Vaš neprimjereni zahtjev da iz naših objava izostavimo Novalića, odnosno da izbrišemo tekstove čak i jedan komentar glavnog urednika (!), direktan su pritisak na slobodu novinarstva. A mi veoma dobro znamo da nas možete tužiti još samo danas. Zato ste juče poslali vaše ultimatume.
  2. Podsjećamo vas da smo u posjedu dokaza o posrednicima koji su po sarajevskim kafanama, raspitujući se o tužiocu Hukeljiću, pitali: „Koliko košta optužnica za Novalića?“ Oni su viđeni, i o tome postoji i zabilješka. Poznata su nam, također, i njihova imena, a što je MNOGO BITNIJE, poznata su i onima koji to treba da znaju. Poznato nam je i to da je jedan dobio čak poticaj Vlade Federacije za propalu kompaniju, koja je za njen oporavak „upumpala“ 40 miliona KM novca građana Federacije BiH, a znamo i kome je od te cifre izuzeto pola miliona. To je ustanovila ugledna revizorska kuća.
  3. Druga, pak, osoba-posrednik dobro je poznata pojedinim sarajevskim medijima kao privrednik „široke ruke“ i zaštitnik premijera Novalića. Naprimjer, slučaj „Ganibegović na Ilidži sa Kolićem i Hodžićem“ na jednom portalu.
  4. Kad nas već „podsjećate“ na kodeks, ističemo i posebno naglašavamo da je Inforadar.ba vjerodostojan i ugledan medij kojem čitatelji vjeruju jer piše ISTINU, a o čemu dokaze dobijamo svaki dan. Inforadar.ba je ozbiljan istraživački tim kojem ne možete podvaljivati nepostojeća saopštenja Tužilaštva BiH. Glavna državna tužiteljica oglasila se tek jednim saopštenjem, a ne više puta kako navodite (i što ne notorna laž), a taj jedini put se oglasila – što je posebno značajno – ne da bi demantirala zapisnik o pokušaju mita, već da bi se u javnosti pokušala da opravda zašto njen tužilac ne vjeruje njoj pa je morao da se obrati američkoj ambasadi. Istovremeno je veoma tužno što se dotična nije odvažila i zaštitila mlade i hrabre, nekompromitirane tužioce koji rade na predmetu „respiratori“.
  5. Iznimno značajno za cijeli slučaj, a čime smo se bavili u jednom od naših tekstova koje pominjete, je što je u međuvremenu na ispitivanju u Tužilaštvu BiH Asim Sarajlić svojom neopreznošću (dakle on je to učinio sam i „izletio se“) prokazao svog šefa Bakira Izetbegovića kao osobu koja je u javnoj prepiski pred gostovanje osumnjičenog vlasnika “Srebrene maline” Fikreta Hodžića u Centralnom dnevniku Face TV od 16. maja komentirao „da bi Hodžića za gostovanje trebala pripremiti novinarka”. Sve do tada se mislilo da je to bio Novalić. Nakon toga uslijedili su i Izetbegovićevi pritisci na nas, a s čime su upoznate i nadležne instance.
  6. Na kraju, nije Inforadar odgovoran za nepopularne politike i poteze Fadila Novalića, nije Inforadar „povrijedio ugled i čast Fadila Novalića“, nego je to učinio on sam u više navrata, a s čime su bh. javnost i građani vrlo dobro upoznati. S tim u vezi vas podsjećamo i da je afera „respiratori“ od iznimnog javnog značaja, pa tako i medijsko izvještavanje, pri čemu će tužilački tim uskoro dati svoju posljednju riječ, a što također vrlo dobro znate.
  7. Ukoliko nastavite s vašim neprimjerenim pritiscima prema nama, bićemo prinuđeni da javno, a prije završetka kompletnog procesa i tužilačke odluke (a što kao profesionalni medij poštujemo), iznosemo podatke i imena svih pojedinaca upletenih u ovu aferu, kao i onih koji su se po sarajevskim kafanama raspitivali „gdje je taj tužilac Hukeljić i koliko košta da ne dira Novalića“. Prema tome, vaša adresa za obraćanje nije Inforadar, već Tužilaštvo BiH, Kraljice Jelene 88.

 

Glavni i odgovorni urednik.

Povezane vijesti

NAJNOVIJI ČLANCI