Foto: Klix

Danas se obilježava 27. godišnjica gencoida u Srebrenici te su u Potočarima danas hiljade ljudi koji će prisustvovati komemoraciji i dženazi za još 50 identifikovanih žrtava.

12:26 – Završena je komemoracija za 50 žrtava genocida u Srebrenici. Sada slijedi vjerski dio programa.

12:14 – Crnogorski premijer Dritan Abazović je dao jednu izjavu na komemoraciji koja će vjerovatno izazvati reakcije. Naime, kazao je da “genocid nije počinjen nad Bošnjacima već nad ljudima”, te da ga “nisu počinile vojske nego politike”.

12:07 – U ime predsjednika Turske Recepa Tayyipa Erdogana u Potočarima se obratio potpredsjednik AK partije Numan Kurtumlus.

11:31 – Potom se obratila ministrica odbrane Nizozemske Kasje Ollongren.

“Samo je jedan krivac za genocid, a to je vojska bosanskih Srba. Zakazala je i međunarodna zajednica, a odgovorna je i vlada Nizozemske, stoga vam nudimo najdublje izvinjenje”, kazala je ministrica Ollongren.

11:24 – Prisutnima s eobratila i Aydan Ozoguz, potpredsjednica Bundestaga.

11:09 – U Potočarima je danas i predsjednik Svjetskog Jevrejskog kongresa Menachem Z. Rosensaft. On je na početku svog obraćanja naročito istakao izvještaj ubijenog novinara Nine Ćatića čiji je posljednji radijski izvještaj glasio: “Srebrenica se pretvara u najveću klaonicu”.

11:05 – U Potočare je stigla i bh. rediteljica Jasmila Žbanić koja je odala počast žrtvama genocida.

Foto: Klix

11:03 – “Tijela ubijenih u genocidu pronašli smo u čak 18 općina u BiH i sedam u Srbiji, od Beograda, preko Bajine Bašte do Priboja”, izjavio je ranije Amor Mašović.

10:59 – Prisutnima se obraćanja visoki predstavnik Christian Schmidt.

“Ko god pokuša negirati genocid u Srebrenici, da ga umanji ili porekne ili umanji broj žrtava, živi učahuren u svjesno odabranom neznanju”, kazao je Schmidt.

10:55 – “Ovaj grad zaslužuje da živi”, odzvonilo je u sali prilikom komemoracije tokom obraćanja Hamdije Fejzića.

10: 48 – U hali bivše fabrike akumulatora trenutno traju obraćanja. Zamjenik načelnika Srebrenice Hamdija Fejzić obratio se kao preživjela žrtva i istakao najvažnije detalje bola i patnje koju su Srebreničani prošli.

10: 42 – Porodice žrtava oplakuju svoje najmilije i čekaju da u mezar spuste pronađene posmrtne ostatke.

10:40 – U Memorijalni centar u Potočarima već su stigle i brojne delegacije, a među njima su visoki predstavnik u BiH Christian Schmidt, generalna sekretarka Vijeća Evrope Marija Pejčinović – Burić, potpredsjednica njemačkog Bundestaga Aydan Ozoguz, zamjenica generalnog sekretara UN-a Alice Nderitu, ministrica odbrane Nizozemske Kasja Ollongren, parlamentarac u Velikoj narodnoj skupštini Turske i potpredsjednik AK Partije Numan Kurtulmus, potpredsjednik Vlade Crne Gore Dritan Abazović te Visoki predstavnik EU za vanjsku i sigurnosnu politiku Josep Borrell, predstavnik Vatikana te član Savjetodavnog vijeća (Majlis Ash Shura) Saudijske Arabije, zastupnik u Bundestagu Adis Ahmetović i drugi.

Do sada je u Srebrenici ukopana 6.671 žrtva genocida, odnosno posmrtni ostaci koji su pronađeni u brojnim masovnim grobnicama. Ove godine obavlja se ukop za još 50 žrtava, a pronalazak posmrtnih ostataka se nastavlja iako se odvija sve teže.

Najmlađa žrtva koja će ove godine biti ukopana u Potočarima biti Salim Mustafić koji je rođen 1979. godine. U trenutku kada je ubijen, imao je 16 godina. Njegovi posmrtni ostaci ekshumirani su iz masovne grobnice Liplje kod Zvornika 2006. godine.

Osim Salima, ove godine biće ukopana još dva maloljetnika koji su u času smrti imali samo 17 godina: Smajlović Vahid (1978) i Muminović Elvir (1978).

Najstarija žrtva koje će se ukopati ove godine jeste Krdžić Husejin. On je imao 59 godina kada je ubijen u julu 1995. godine, a njegovi posmrtni ostaci su pronađeni 2007. godine prilikom ekshumacije u Kamenici.

Kolektivnoj dženazi u Potočarima prethodilo je održavanje Marša mira koji je i ove godine okupio nekoliko hiljada učesnika.

Presuda zločincima

Genocid u Srebrenici izvršen je od 13. do 19. jula 1995. godine, nakon što su srpske snage 11. jula ušle u zaštićenu zonu. Tih dana u Srebrenici je ubijeno 8.372 nenaoružanih muškarca i dječaka s područja enklave Srebrenice, a ubili su ih vojnici Vojske Republike Srpske i specijalne srpske vojne postrojbe Škorpioni.

Više od 50 presuda izrečeno je zločincima koji su planirali i izvršili genocid nad Bošnjacima u Srebrenici 1995. godine. U genocidu ubijeno više od 8.000 Bošnjaka, a zločinci iz reda srpske vojske dobili su najmanje 700 godina zatvora ne računajući i pet doživotnih kazni.

Prva osoba koja je Haškom tribunalu priznala krivicu i ujedno prvi osuđenik za ovaj zločin bio je bivši pripadnik Desetog odreda Glavnog štaba Vojske Republike Srpske Dražen Erdemović, koji je osuđen u novembru 1996. na pet godina zatvora. Nakon tri i po godine zatvora, Erdemović je oslobođen, a na temelju njegovog iskaza iz august 2001. osuđen je general Radislav Krstić.

Posljednja do sada izrečena presuda za genocid u Srebrenici je presuda ratnom zločincu Ratku Mladiću.

Izvor: Klix

OSTAVITI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Unesite Vaše ime