Premijer Crne Gore Dritan Abazović rekao je da mu je čast i zadovoljstvo što je današnjim potpisivanjem Temeljnog ugovora sa Srpskom pravoslavnom crkvom (SPC) doveden do kraja proces koji je, kako je kazao, predugo trajao.

“Ideja da se potpiše ugovor sa SPC je stara ideja, žao mi je što se nije realizovala u prethodnom periodu. Vlada je odlučna da svim vjerskim zajednicama da potpuno identična prava. Srećni smo i zadovoljni ako smo tome danas doprinijeli. Vjerujem da se na ovaj način šalje poruka mira i tolerancije, da okrećemo novi list i da se okrećemo novim izazovima, koji ne fale u našem društvu i okruženju, ali sve sa željom da gradimo društvo jednakosti, pravde, i da pravo koje tražimo za sebe damo i drugima. To je ideja vodilja, vrlo tolerantna i građanska, i vjerujem da smo danas stavili tačku na jedan izazov koji je stajao pred nama”, rekao je Abazović.

Naveo je da je ponosan na učinjeno i zahvalio svima koji su učestvovali u procesu.

“Vjerujem da ćemo se i ubuduće nalaziti povodom svečanosti, da konstatujemo neke dobre, lijepe stvari, a da ćemo svi zajednički, sa funkcija koje obavljamo, biti spremni da se založimo za društvo tolerancije, pomirenja i društvo koje zajednički baštini vrijednost različitosti kao dio našeg sveukupnog bogatstva”, dodao je Abazović.

Kazao je kako mu je čast i zadovoljstvo što je bio u prilici da jedno pitanje koje je dugo opterećivalo crnogorsko društvo “zatvorimo na lijep, primjeren, dostojanstven način, i u skladu sa Ustavom i zakonima naše zemlje”.

Izvor: N1

OSTAVITI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Unesite Vaše ime