“Sjedinjene Američke Države ostaju posvećene pružanju podrške uvjetima u kojima odgovorni, profesionalni sektor pravde može funkcionirati neovisno o političkom utjecaju”, naveli su, uz ostalo, u odgovoru iz američke ambasade u BiH na Twitter pitanje državnog poslanika Saše Magazinovića o tome da li su tačni navodi o pokušaju mita prema državnom tužiocu Mirzi Hukeljiću da odustane od optužnice protiv Fadila Novalića u slučaju respiratori, a koje je jučer objavio naš portal.

Priča koju je Inforadar istraživao nekoliko sedmica, razumnjivo, naišla je na veliki odjek u javnosti i međunarodnoj zajednici prevashodno jer bi ovo bilo prvi put u poslijeratnoj BiH da se razotkrije i ogoli pokušaj teške korupcije prema predstavniku državnog pravosuđa, a sve kako bi odgovornosti bio oslobođen federalni premijer Fadil Novalić.

Podsjećamo, naš portal je jučer objavio priču da je Hukeljiću ponuđeno dva miliona maraka da iz optužnice za “respiratore” koja se očekuje izostavi Novalića.

Foto: U samo pola dana priča izavala veliko interesovanje javnosti

Informacija je Inforadaru ekskluzivno potvrđena od izvora bliskog administraciji američke ambasade u BiH, a osim nemuštog pokušaja Tužilaštva BiH da je obesmisli reakcijom koju su nazvali “demantijem”, ona ni na koji način nije demantirana. Naprotiv.

Iz američke ambasade u BiH, kojoj je Hukeljić odmah prijavio pokušaj mita jer ne vjeruje domaćim instutucijama koje su pod političkom kontrolom SDA, HDZ-a i SNSD-a (nakon čega je napravljen i zapisnik te proslijeđen odgovarajućim službama u SAD-u), bili su eksplicitni u odgovoru na Twitteru:

“Američka ambasada ne komentira moguće istrage ili navode o potencijalnim kaznenim djelima. Odgovornost je domaćih institucija da istraže vjerodostojne optužbe o bilo kakvom zločinu. I dalje ćemo podržavati sudije i tužitelje koji se pridržavaju najviših profesionalnih standarda i vladavine zakona u BiH. SAD ostaje posvećen pružanju podrške uvjetima u kojima odgovorni, profesionalni sektor pravde može funkcionirati neovisno o političkom utjecaju”, stoji u odgovoru Ambasade SAD-a u Sarajevu, koji svakome ko prati rad ovog najutjecajnijeg diplomatskog predstavništva u BiH puno toga govori.

Interesantno je da u Sarajevu proteklih dana stigao Eric Larson, nekadašnji međunarodni tužilac Tužilaštva BiH te bivši savjetnik za pravosuđe u Ambasadi SAD-a u Crnoj Gori, inače osoba s velikim iskustvom u borbi protiv korupcije. On je upravo danas stupio na funkciju savjetnika u ovoj oblasti u Vladi Kantona Sarajevo, a što je američka “donacija” BiH.

Sam njegov dolazak u Sarajevu upravo u vrijeme nekih od najvećih afera, pa tako i afera respiratori i dva miliona mita, vrlo je znakovit.

OSTAVITI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Unesite Vaše ime