Američko ministarstvo finansija: Osmica, Dragan Stanković i Edin Gačanin završili na crnoj listi

Bivši direktor Obavještajno-sigurnosne agencije Osman Mehmedagić danas je stavljen na crnu listu Sjedinjenih Američkih Država.

Ova informacija je danas i zvanično objavljena na web stranici američkog Ministarstva finansija i trezora. On se tereti da je koristio BH Telecom za prikupljanje mobilnih aktivnosti od bh. političara koji nisu bili povezani sa Strankom demokratske akcije (SDA).

“U svom službenom svojstvu generalnog direktora Obavještajno-sigurnosne agencije BiH, državljanin BiH Osman “Osmica” Mehmedagić zloupotrijebio je državnu telekomunikacionu kompaniju u korist Stranke demokratske akcije (SDA), jedne od najvećih političkih stranaka u BiH. Mehmedagić je koristio državnu telekomunikacionu kompaniju BH Telecom za prikupljanje mobilnih aktivnosti od bh. političara koji nisu povezani sa SDA. Mehmedagić je također dao instrukcije jednom pojedincu da nadgleda vladinog zvaničnika povezanog s opozicionom strankom iz entiteta Republika Srpska (RS)”, navodi se u izvještaju.

Osim toga, Mehmedagić je iskoristio svoj položaj, prijetnje i veze da potakne kandidate iz “Osmorke” da podrže SDA.

Postoje i vjerodostojne informacije da je Mehmedagić sarađivao sa kriminalnim grupama kako bi obogatio sebe i svoju političku stranku.

OFAC danas stavlja Mehmedagića na listu sankcija zbog, kako su naveli, saučesništva u korupciji te ga sumnjiče da je direktno ili indirektno uključeno u korupciju, uključujući korupciju u ime ili na drugi način povezanu s vladom na Zapadnom Balkanu, ili sadašnjeg ili bivšeg vladinog službenika na bilo kojem nivou vlasti na Zapadnom Balkanu, kao što je pronevjera javne imovine, eksproprijacija privatne imovine za ličnu dobit ili političke svrhe, ili podmićivanje.

Mehmedagić poznatiji kao Osmica, inače blizak vrhu Stranke demokratske akcije, godinama se dovodi u vezu sa nezakonitim aktivnostima, a osporava mu se i validnost fakultetske diplome.

Zbog opstruisanja Dejtonskog mirovnog sporazuma na američku crnu listu stavljen je i direktor RUGiP-a Dragan Stanković.

Dragan Stanković, RUGIP

“Kao vršitelj dužnosti direktora, a kasnije i direktor Uprave za geodetske i imovinsko-pravne poslove Republike Srpske (RUGIP), državljanin BiH Dragan Stanković (Stanković) vodio je agenciju odgovornu za Zakon o nepokretnoj imovini RS iz aprila 2022. godine koji je izravno doveo u pitanje ustavni poredak BiH i koji podriva Daytonski mirovni sporazum”, navodi se u obrazloženju sankcija.

Dalje se podsjeća da je Zakonom o nepokretnoj imovini RS pokušana uzurpacija vlastništva BiH nad državnom imovinom koja se nalazi u RS-u, a čime se krše odluke Ustavnog suda BiH, Ustav BiH i zabrana raspolaganja državnom imovinom iz 2005. koju je nametnuo Ured visokog predstavnika.

“U svojim javnim izjavama o Zakonu o nepokretnoj imovini, poput onih predsjednika RS-a Milorada Dodika i drugih čelnika RS koji su sankcionirani od strane SAD-a, Stanković je tvrdio da država nema ovlasti nad nepokretnom imovinom koja se nalazi u RS-u”, navode iz OFAC-a.

Na američkoj crnoj listi našao se i Edin Gačanin, vođa narko Kartela Tito i Dino za kojeg je OFAC ocijenio da je osim međunarodnog krijumčarenja narkotika, uključen i u pranje novca te usko je povezan s Kinahan Organized Crime Group, međunarodnom kriminalnom organizacijom koja se ranije našla pod OFAC-ovim sankcijama.

Sankcije protiv Gačanina blisko su koordinirane s američkom Upravom za borbu protiv droga, EUROPOL-om, te vladama Nizozemske, Francuske i Belgije.

Inforadar, Klix

Povezane vijesti

NAJNOVIJI ČLANCI