ATAK NA SLOBODU MEDIJA: Dodik preko poslušnika u RAK-u radi za sebe i SDA, krajni cilj uvođenje verbalnog delikta

Nakon promptnog reagovanja u slučaju FACE TV, sada se postavlja mnogo pitanja, uz ostale i hoće li se RAK sjetiti da ima mandat po službenoj dužnosti da prati rad i ostalih medija u BiH, prevashodno RTRS-a

Kada se javnost BiH uveliko pitala dali joj je promakla vijest da je ugašena Regulatorna agencija za komunikacije (RAK) BiH, ili su joj nadležnosti smanjene, u njeno postojanje uvjerio nas je direktor Agencije Draško Milinović.

Povod je bila izjava Senada Hadžifejzovića, vlasnika i urednika FACE TV, na temelju koje je Milinović zaključio da je istom pozvao na ubistvo lidera SNSD-a Milorada Dodika. O tome da li je Hadžifejzović u svojoj konstataciji ili pitanju kazao da Dodik treba da se “smijeni, smiri ili ubije/umiri” u konačnici bi trebali odlučiti eksperti nakon pažljivog pregleda snimka.

DIREKTOR RAK-a ODANI PARTIJSKI ČOVJEK

No u nakani, ili da zaštiti navodno ugroženi život lidera SNSD-a, odnosno svog partijskog šefa ili iskoriti priliku kako bi ugušio FACE TV kao jedan od simbola slobode govora u medijskom prostoru BiH, Milinović je promptno reagovao najavivši drakonsko kažnjavanje ove medijske kuće.

Milinović je, čineći svojevrstan presedan u radu i odlučivanju Agencije, saopštio da će vrlo brzo, čim se skraćeni postupak završi, biti izrečene odgovarajuće mjere i sankcije i da će iste biti rigorozne „da se to više nikada ne bi desilo“. Pa je otišao u svojim prijetnjama i korak dalje uz upozorenje da u slučaju „da se to ponovi krajnja mjera je suspenzija programa i oduzimanje dozvole FACE TV“.

Najavljeno – učinjeno, pa je nakon reakcije Milinovića dan kasnije, u nedjelu 30. oktobra, zvanično reagovao i RAK saopštenjem da je pokrenut preliminarni postupak protiv sarajevske televizije FACE.

Foto. Senad Hadžifejzović

U saopštenju RAK-a se navodi da je razlog za hitnu reakciju Agencije činjenica da je “jedan dio javnosti u Bosni i Hercegovini bio uznemiren mogućim korištenjem riječi koja je nedopustiva u javnom medijskom prostoru ‘ubiti’ u navedenom programskom sadržaju“.

RAK navodi i član 4. stav 2., koji propisuje zabranu emitiranja sadržaja koji od publike može biti protumačen kao podsticanje na nasilje, nered i nemire, ili koji bi mogao izazvati ili podsticati krivična djela.

Agencija će, kako se navodi, u okviru zakonskih nadležnosti, „kao što postupa u svakom drugom slučaju prema bilo kojem nosiocu dozvole“, provesti postupak provjere poštovanja primjenjivih pravila i propisa u skladu s odredbama Pravilnika o postupku rješavanja povreda uslova dozvole i propisa Agencije. 

Čak i površan pogled na saopštenje RAK-a i njihovo pozivanje na kršenje članova Kodeksa o audiovizuelnim medijskim uslugama i medijskim uslugama radija najbolja su slika hipokrizijedržavnog medijskog regulatora. Regulatora koji je od dolaska Milinovića na njegovo čelo 2020. postao saučesnik u svakodnevnom kreiranju kršenja svih članova kodeksa o profesionalnom izvještavanju, raspirivanja rasne, vjerske, političke mržnje i netrpeljivosti kojima svjedočimo u izvještavanju RTRS-a, javnog servisa bh. entiteta Republika Srpska.

No, okretanje glave Agencije od rada RTRS-a ne treba da čudi ima li se u vidu činjenica da je Milinović na čelo RAK-a došao s pozicije generalnog direktora RTRS-a. Gdje se dokazao kao rijetko odan poslušnik vlasti i utemeljitelj politike informativnog programa koja će ući u udžbenike studenata žurnalistike kao primjer kako se ne radi novinarski posao.

RTRS ČESTO KAŽNJAVANA U VRIJEME MILINOVIĆA

Na čelo RTRS-a Milinović je došao iz kabineta tadašnje premijerke RS Željke Cvijanović, pa mu je to i bila ključna kvalifikacija, jer malo ko ga u BiH pamti bilo kao novinara, a još manje kao uspješnog menandžera kome je na upravljanje predat javni servis RS-a. 

Foto: Draško Milinović u društvu Željke Cvijanović

Tokom rukovođenja RTRS-om Milinović i ta medijska kuća od strane RAK-a kažnjavani su visokim novčanim kaznama zbog inih kršenja normi profesionalnog izvještavanja. I to je i jedan od razloga što je predsjedavajući Vijeća RAK-a Plamenko Čustović podnio ostavku nakon što Milinović imenovan na čelo Agencije.

U intervjuu za Mediacentar Čustović je tom prilikom progovorio i o pritiscima na Vijeće RAK-akako bi Milinović bio imenovan te podsjetio da je samo u 2019. i 2018. godini RTRS je kažnjena šest puta od strane RAK-a zbog kršenja načela pravičnosti i nepristrasnosti, u ukupnom iznosu od 73.000 KM. 

„U 2018. godini Agencija je izvršila monitoring i analizu cjelokupnog informativnog programa sva tri javna RTV servisa u periodu od mjesec dana. Analiza je pokazala da je RTRS u svom informativnom programu kontinuirano tendenciozno promovirala interese jedne strane, tj. vladajuće političke strukture, kroz selektivan pristup izvještavanju, konstantno prikazivanje favoriziranih pojedinaca ili subjekata na afirmativan način te u pozitivnom kontekstu, dok je o aktivnostima opozicionog bloka stranaka u velikom broju slučajeva izvještavala isključivo kritički. Taj kandidat (Milinović) je bio direktor RTRS-a, javnog servisa koji smo mi kao Vijeće kažnjavali barem deset puta u našem mandatu zbog kršenja kodeksa… Sada smo mi faktički nagradili nekoga ko je radio protivno pravilima RAK-a”, naveo je Čustović.

Politička analitičarka Tanja Topić kazala je da je slučaj FACE TV pokazatelj koliko su one institucije koje su trebale biti hipotetički nezavisne to nisu.

„I da su ovdje direktori ponašaju po političkoj liniji i da se ponašaju kao izvršitelji naloga političkih stranaka i njihovih šefova“, naglasila je Topić.

Naša sugovornica podsjeća da je Milinović po skraćenom postupku sam na sebe preuzeo odluku i suda i tužioca i svega onog što nije u opisu njegovog radnog mjesta, „što znači zloupotrebu položajau političke svrhe i postupanje egzekutora“.

Topić upozorava da je ovo dokaz „poraza svih demokratskih vrijednosti, poraz napora međunarodne zajednice koja ovdje tobože decenijama gradi nezavisne institucije, a vidimo da su ljudi na direktorska mjesta u tim institucijama dolazili direktno iz kabineta pojedinih visokih zvaničnika u BiH“.

DVOSTRUKI STANDARDI RAK-a

Sa uređivačkom politikom FACE TV javnost se može slagati ili ne slagati. No, istina je da je riječ o mediju koji ima značajan utjecaj na javnost, pa se javnost s opravdanjem i pita koja je suštinska poruka koju je RAK odaslao najavom rigoroznog kažnjavanja te medijske kuće.

Prema mišljenju Topić, slučaj FACE TV ukazuje da je na sceni djelovanje ne jedne, nego više partija koje su na vlasti decenijama.

„Vidimo da se nigdje nije oglasila SDA, i znamo zašto to nije učinila. Tako bih rekla da postoji prešutna saglasnost koja je dobila svoj blagoslov još u vrijeme mandata Miroslava Lajčaka kao visokog predstavnik, koji je s liderima političkih partija dogovorio podjelu direktorskih mjesta tobože nezavisnih institucija kao partijski plijen. I mislim da je to bio prelomni trenutak početka kraja nezavisnih institucija gdje se one dijele po partijskom ključu, tako da se zapravo radi o dugogodišnjoj sinhronizovanoj akciji urušavanja nezavisnosti institucija“, podvukla je Topić.

Istina je da se SDA nije oglasila, ali su se zato na društvenim mrežama serijski oglašavali simpatizeri i botovi ove stranke, svi odreda podržavši odluku RAK-a, što tek potvrđuje konstataciju Tanje Topić.

Nakon promptnog reagovanja u slučaju FACE TV, sada se postavlja mnogo pitanja, uz ostale i kako će RAK dalje djelovati? Hoće li se sjetiti, kao i u ovom slučaju, da ima mandat po službenoj dužnosti da prati rad i ostalih medija u BiH, prevashodno RTRS-a?

Hoće li neko od urednika i novinara te medijske kuće biti kažnjen što po uzoru na Milorada Dodika dehumaniziraju Bošnjake, nazivajući ih muslimanima, čime jedan cijeli konstitutivni narod svode na nivo vjerske grupe?

Hoće li RAK, pitanje je za Milinovića, sankcinisati RTRS zbog plasiranja lažnih vijesti, zbog svakodnevnog javnosti podastiranja tvrdnji o tome da opozicija i svi ostali politički neistomišljenci SNSD-a spremaju prevrate, obojene revolucije, da su izdajnici?

Hoće li Branka Kusmuk, „novinarka“ RTRS-a, biti sankcionisana po službenoj dužnosti jer izgradnju koridora 5C kroz Federaciju BiH naziva „udruženi anatisrpski poduhvat“?

Sjedište RTRS-a tokom jednih od građanskih protesta (Photo: Dejan Rakita/PIXSELL)

Ovakva pitanja mogu se postavljati do unedogled, no čini se uzaludnim, jer „buđenje“ Milinovića ne znači da će se iz dubokog sna probuditi i članovi Programskog vijeća RAK-a. A što i ne čudi jer su i oni imenovani po partijskoj liniji. Da štite interese vlasti (čitaj SDA, HDZBiH i SNSD-a), i da ne „talasaju“ sve dok ne procjene da je neko, zbog medijskog izvještavanja, od njihovih partijskih šefova ugrožen.

Valja podsjetiti da je nakon slučaja FACE TV reagovao i Milorad Dodik, najavivši izmjene Krivičnog zakonika RS, odnosno ponovnu kriminalizaciju klevete.

Za to u Narodnoj skupštini ima dovoljno ruku. Pa samo ostaje pitanje hoće li medijska zajednica, kakva god da jeste, nevladin sektor i u konačnici međunarodna zajednica koja se verbalno zalaže za demokratizaciju društva u BiH, reagovat ili će u RS-u u konačnici biti ozakonjeno kažnjavanje svake slobode izražavanja.

Gordana KATANA
Gordana KATANA
Bosanskohercegovačka novinarka i građanska aktivistica. Tokom karijere izvještavala za više bh i inostranih medija: Oslobođenje, BHT, BIRN, VOA, RFERL, IWPR, Anadolu Agency, Reuters.

Povezane vijesti

NAJNOVIJI ČLANCI