Pod pokroviteljstvom utranacionalističke i proputinove organizacije Noćni vukovi i njima srodne ultradesničarke Srbske časti u Banjaluci je održan skup podrške Rusiji, kojem se pridružilo i nekoliko desetina Banjalučana.

Obraćanje okupljenim Zdravka Moćevića, predsjednik Udruženja srpsko – ruskog prijateljstva, bilo je gotovo identično saopštenjima za javnost koje na dnevnoj osnovi plasira Kremlj i portparol oružanih snaga Rusije.

Moćević je, između ostalog, naveo da je „Rusija bila primorana da izvede vojnu operaciju kako bi se zaštitila od napada“, „da se u Ukrajini ne vodi rat“, „da su za sukobe krivi neprijatelji Rusije“, te da „zapadni mediji svojim izvještavanjem satanizuju Rusiju i zajedno s ukrajinskom propagandom šire lažne i zlonamjerne vijesti“.

Zanimljivo je i da je vlast i pripadnike oružanih snaga Ukrajine u više navrata nazvao nacistima.

Banjaluka se, dok cijeli demokratski svijet osuđuju rusku invaziju na Ukrajinu i organizuje mitinge podrške Ukrajini, dozvolom organizacije ovog skupa još jednom upisala kao crna mrlja na karti Evrope.

Treba navesti i da su skup obezbjeđivali pripadnici MUP-a RS, iako nam je jutros u Stanici policije 1 rečeno da nemaju najavu za njegovo održavanje. Skupu su prisustvovali i ministri u Vladi Republike Srpske Petar Đokić i Duško Milunović. Ovo je tim prije zanimljivo ima li se u vidu činjenica da se predstavnici vlasti ovog bh entiteta, tačnije Milorad Dodik, kao član Predsjedništva BiH i predsjednica RS Željka Cvijanović, deklarativno zalagali da BiH u rusko-ukrajinskom sukobu zadrži neutralan stav.

Foto: Ministri u Vladi RS Duško Milunović i Petar Đokić podržali skup

U izjavi za naš portal, objašnjavajući razloge dolaska na skup podrške Rusiji, Đokić je ustvrdio da se „zalaže za mir, ali i da Rusija nije izvršila agresiju na Ukrajinu“.

„Rusija je bila primorana da zaštiti interese Dombasa i Luganska koji su željeli nezavisnost od Ukrajine“, 0. Na pitanje da li to znači i da time priznaje nezavisnost Kosova, Đokić je poručio da „da to nije isto, jer je Ukrajina bila dio carske Rusije“.

OSTAVITI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Unesite Vaše ime