BITKA ZA SARAJEVO – Opozicija pokušava da Dodika izbaci iz vlasti na nivou BiH

Pregovori parlamentarnih stranaka o formiranju vlasti na nivou BiH uveliko traju, a iako je najrealnija opcija da u vlast u Sarajevu iz Republike Srpske ponovo uđe SNSD, opozicija još nije odustala od namjere da Dodiku “pomrsi konce”.

Kako za Srpskainfo otkrivaju odlično obaviješteni izvori, predstavnici opozicionih stranaka iz Srpske posljednjih dana ostvarili su prve neformalne kontakte s pojedinim političkim liderima iz Federacije BiH o formiranju vlasti bez SNSD.

Da je tako potvrđuje i nedavna izjava predsjednika SDP, Nermina Nikšića, koji je poslije sastanka s liderom HDZ BiH, Draganom Čovićem, između ostalog izjavio da je moguće formiranje buduće vlasti na nivou BiH bez stranke Milorada Dodika.

– Matematika dopušta da se vlast na državnom nivou formira bez bilo koga – odgovorio je Nikšić na novinarsko pitanje da li je moguće “zaobilaženje” SNSD prilikom predstojećeg formiranja vlasti u zajedničkim institucijama.

Pregovori

Sagovornici Srpskainfo iz vrha jedne od vodećih opozicionih političkih stranaka u Srpskoj, koji su insistirali na anonimnosti, otkrivaju nam da su formirane radne grupe u okviru kojih se odvijaju trenutni pregovori o formiranju nove vlasti u Sarajevu sa strankama iz Federacije, ali da je, prema njihovim riječima, još rano govoriti o tome ko će ući u novu vlast.

– Kontakti postoje, ali se ozbiljni zvanični pregovori o tome još nisu poveli i očekujemo da oni krenu što prije. Tačno je da postoji mogućnost pravljenja parlamentarne većine u Predstavničkom domu BiH bez SNSD, ali će to prije svega zavisiti od predstojećeg izbora delegata iz Republike Srpske u Dom naroda BiH. Ukoliko se ponovo dogodi situacija od prije četiri godine da SNSD dobije četiri od pet delegatskih mjesta Srba u Domu naroda, odnosno potpunu kontrolu nad tim tijelom, to bi značilo da će ta stranka sigurno postići dogovor s bošnjačkim partijama i za većinu u Predstavničkom domu – ističu naši izvori.

Koliko je predstojeći izbor delegata u Dom naroda BiH važan za SNSD potvrđuje i jučerašnja Dodikova izjava nakon završetka sastanka predstavnika stranaka vladajuće koalicije u Banjaluci.

– Postigli smo saglasnost da ova struktura obezbijedi četiri delegata za Dom naroda BiH, koji će biti iz SNSD – rekao je Dodik.

Imena

On je, takođe, potvrdio informaciju da bi ti delegati trebalo da budu Nikola Špirić, Sredoje Nović, Radovan Kovačević i Snježana Novaković Bursać.

S druge strane, kako Srpskainfo saznaje, kandidat PDP za mjesto delegata u Domu naroda BiH biće aktuelni zamjenik predsjednika te stranke, Nenad Vuković, dok SDS još nije odredio svog kandidata za tu poziciju.

– PDP je mjesto delegata u Domu naroda BiH prvo ponudio Jeleni Trivić, ali je ona to odbila. Što se tiče SDS, ta stranka će na predstojećoj sjednici Glavnog odbora, koja bi sutra trebalo da bude održana u Banjaluci, najvjerovatnije odlučiti ko će biti njen kandidat za Dom naroda BiH. Za tu poziciju bio je zainteresovan odlazeći stranački šef  Mirko Šarović, ali na posljednjoj sjednici Predsjedništva SDS on nije dobio bilo kakve garancije da će tako i biti. Postoje spekulacije da bi na tu poziciju mogao da bude kandidovan Miladin Stanić, ali je nezahvalno prognozirati šta će odlučiti Glavni odbor – kažu sagovornici Srpskainfo.

Izvor: srpskainfo.com

Povezane vijesti

NAJNOVIJI ČLANCI