Borenović: Slika koju je Nikšić pokazao je vjerovatno nastala kod Dodika u kabinetu, to je nezakonito uslikan falsifikat

Branislav Borenović, predsjednik PDP-a je prokomentarisao i tvrdnje Nermina Nikšića, predsjednik SDP-a koji ima dokaz da su zastupnici SDP-a u Narodnoj skupštini RS-a Saša Grbić i Andrea Gajić glasali za PDP-ovu listu za Dom naroda PSBiH, te da nisu oni odgovorni za to što je SNSD uspio osvojiti četvrti mandat u ovom organu.

Te dokaze nam nije htio ustupiti niti dozvoliti da ih snimimo, kako bi ih objavili, Nikšić je dao na uvid fotografije koje se nalaze u njegovom mobitelu. Na fotografijama se vide glasački listići za izbor članova Doma naroda PSBiH. Na oba listića je uredno, kako je i predviđeno pravilima, prekrižen kvadratić uz stranku PDP. Razlika je samo u tome što se na jednoj fotografiji vidi muška, a na drugoj ženska ruka, za koje može pretpostaviti da se radi o Grbiću i Gajić.

Borenović tvrdi da je SDP iznevjerio, nisu glasali za PDP jer nije bilo moguće slikati glasački listić na licu mjesta.

– Zabranjeno je slikanje i bilo je nemoguće to uraditi da ne vide poslanici koji sjede u prvim redovima i niko to nije mogao uradit. Što znači da je ta slika nastala vjerovatno kod Dodika u kabinetu nakon glasanja sa nečijim tuđim glasačkim listićem. Sa namjerom da se napravi neka vrsta vrlo ružne perfidne, prljave, političke igre i pravdanja SDP-a pred javnošću u FBiH. Čudi me da je Nikšić pristao da bude dio takve jedne prljave podvale. Ponavljam, nemoguće je bilo slikati glasački listić, ističe Borenović.

Dodaje da je paravn bio slično koncipiran kao na prethodnim izborima.

– To je bila očigledno pripremljena priča u skladu sa dogovorom, SDP-a i SNSD-a, da se opravda potez SDP-a koji nije podržao našu listu PDP-a za delegata u Domu naroda PSBiH. To je vjerovatno jedan falsifikat, koji je nezakonito uslikan, vjerovatno nakon glasanja, u nekoj od kancelarija i dat kao neka vrsta dokaza koju Nikšić može da dijeli i pokazuje vama i vjerovatno nekim ljudima kojima je obećao da je glasao za PDP, to je rekao i meni kada sam mu rekao da je nemoguće uslikati glasački listić, on je rekao ne sekiraj se mi imamo način mi ćemo imati sliku glasačkog listića. To je nemoguće uraditi. To pokazuje da je to očigledno bila svjesna namjera da se na jedan falsifikat pokuša dati odgovor da je SDP uradio što nije uradio, poručuje Borenović.

Žao mu je što SDP nije podržao PDP.  Misli da je loše i štetno za BiH da Milorad Dodik i SNSD imaju taj kontrolni mehanizam u svojim rukama.

– To znači apsolutnu moć da množe da radi šta hoće da blokira, uslovljava, zaustavlja ukidanje akciza, da zaustavlja smanjenje stope PDV-a i životnih namirnica, i da radi koliko mu je volja na razgradnji onoga što se zove neka vrsta normalnog života i saradnje i razumjevanja, i očigledno u tome imaju svoju ulogu ljudi iz SDP-a, smatra Borenović.

Izvor: okanal.oslobodjenje.ba

Povezane vijesti

NAJNOVIJI ČLANCI