Poštovani posjetioci Inforadara, budući da se u Bosni i Hercegovini, kojom kormilari najneodgovornija grupa ljudi od rata naovamo, sve lošije živi a sve više priča o novim sukobima i ratu upravo da se ne bismo bavili našim sve lošijim životima, naš ugledni hroničar društvenih zbivanja Bosanski Bukvalista – povrememo i kad se za tim ukaže potreba – sedmično će secirati sve bitne aktivnosti naših političara koji nas predstavljaju pred međunarodnom zajednicom i čine sve u ispunjavanju svog prioritetnog vanjskopolitičkog cilja – priključenja Evropskoj uniji do 2068. godine.

 

Petak, 28. juni

Posjete Općini Bileća na teritoriji entiteta RS su u porastu i trenutno je ta općina turistički jedna od najrazvijenijih u Republici Srpskoj, a vjerovatno i u Bosni i Hercegovini. Broj turista (najviše Britanaca i Amerikanaca) koji žele da posjete nedavno otkriveni spomenik prvom antifašisti na tlu pokorene Evrope u II svjetskom ratu, LGBT aktivisti i čuvenom borcu za ljudska prava, Dragoljubu Draži Mihailoviću, dnevno se broji u stotinama, a javilo se nekoliko svjedoka koji tvrde da spomenik po noći svijetli sam od sebe.

Nenad Stevandić, predsjednik Ujedinjene Srpske, jedne od najjačih partija u RS i BiH, odozada, optužio je Bakira Izetbegovića da od Bosne i Hercegovine želi da napravi šerijatsku državu i poručio da on nikada neće pristati da se osuneti jer neko iz Sarajeva to želi i zauzvrat najavio formiranje Srpske Arabije. Stevandić je svoj stav pojasnio riječima da “sada imaju migrante i pustinju, još samo da pronađu naftu…”

 

Subota, 29, juni

Vlast u Kantonu Sarajevo (čitaj, Naša Stranka) prilikom raspodjele budžeta za 2019. godinu, teškog više od milijardu KM, bila je “široke ruke”. Tako su u budžetu, što su potvrdili i rebalansom, planirali izdvojiti 200.000 KM za organizaciju koride u Čevljanovićima, udaranje štangli za trbušne plesačice ispod svakog šatora, kao i moderne svlačionice za te kulturne radnice, čime bi osigurali lakše trpanje zaostalih penzija i plata u grudnjake i gaćice ovih savremenih umjetnica. Međutim, ubrzo se sve našlo na udaru javnosti jer su izražene sumnje da će tih 200.000 maraka članovi Naše Stranke spičkat na pivo i pečenje u Čevljanovićima, a trbušne plesačice će se i dalje presvlačiti u zahrđalom wolksvagenovom kombiju.

U Sarajevu održana osnivačka Skupština društvenog Pokreta socijalne pravde i demokracije, te je usvojen osnivački dokument, čime je ovaj Pokret i zvanično formaliziran i kao mlada politička struja uputili su pozivnicu za članstvo i najperspektivnijem političaru u BiH Halidu Genjcu da se kao mlada snaga pridruži novoformiranom pokretu pred kojim je budućnost.

Stručnjak za sigurnost i punjene paprika, Dževad Galijašević, izjavio da se povratnici sa sirijskog i iračkog ratišta u BiH ne žele da izjasne kao muslimani nego kao Srbi, ali im se iz političkog Sarajeva onemogaćava to pravo koje po Dejtonu svaki gradjanin u BiH ima. Izrazio je nadu da će razum preovladavati i da će bivši borci Al Kaide buduće terorističke napade izvršavati pod zastavom Republike Srpske, a ne od zapada nametnute zastave Bosne i Hercegovine.

 

Nedjelja, 30. juni

Nakon što mu je birvaktile nekadašnji visoki predstavnik u BiH Pedi Ešdaun zabranio bavljenje političkim radom zbog podrške haaškim bjeguncima, Mirko Šarović ponovo je u novom dobu izabran za predsjednika SDS-a i tim povodom poručio je da bi i dalje podržavao bjegunce, al više nema nijednog na slobodi.

Andrej Plenković eleminisan iz utrke za predsjednika Evropske komisije, što je shvaćeno kao udar na hrvatski narod i nastavak majoriziranja Hrvata u Evropi i svijetu. Zbog takvog odnosa prema Hrvatima najavljuje se blokada Evropskog parlamenta sve dok se Dragan Čović ne imenuje kao predsjednik EU. Ovaj, Andrej Plenković. Čuj mene, Dragan Čović.

 

Ponedjeljak, 1. juli

Fahrudin Radončić zatražio od vlade KS da se hitno obustavi isplata 200.000 maraka Udruženju za organizaciju koride u Čevljanovićima sve dok se jasno ne odrede prioriteti u samoj organizaciji koride. Prema riječima čelnika SBB-a, nedopustivo je da u XXI vijeku Čevljanovići, kao jedan od savremenih centara kulture, nemaju moderno uređen prostor za smještaj bikova, kao i to da su bine pod šatorima na kojima nastupaju najpopularniji svjetski muzički sastavi, poput Satelita, Refkinih Ahbaba, Mirsade i jaranau oronulom stanju.

Na svu tu sagu oko izdvajanja sredstava za koridu se nadodao i zastupnik SDP-a Damir Mašić i ujedno optužio SDA i Bakira Izetbegovića da svojim potezima rade na tome da se janjetina i prasetina na Čevljanovićima odvoje jedno od drugog, što dovodi do nacionalne netrepljivosti pečenja i dolijeva ulje na vatru u zemlji koja je već nacionalno podijeljenja. Mašić je poručio da SDP ne može vječno ispravljati greške svojih prethodnika, u ovom slučaju SDA. Naveo je još da su za vrijeme vladavine SDA trbušne plesačice bile stare i ružne i tromo su se vrtile oko zahrđalih štangli, što je dovodilo do slabe posjete pod šatorima. Medjutim, danas je svemu tome došao kraj.

TV HDZ počela sa emitovanjem programa i počela dijeliti tajnu šifru za frekvenciju na kojoj samo Hrvati mogu da gledaju ovaj program. U startu su izbile poteškoće jer je komisija za dijeljenje frekvencije teško uočavala razliku izmedju Srba i Hrvata.

 

Utorak, 2. juli

Srpsko sudstvo osudilo Aleksandra Mitrovića, sina Željka Mitrovića, vlasnika Pink TV, na nemilosrdnu kaznu od godinu dana nosanja nanogice i gledanja pinkovih programa zbog toga što je ni kriv ni dužan na pješačkom prijelazu automobilom usmrtio djevojku. Po riječima njegovog oca Željka, kazna je nemilosrdna i osudjen je samo za to što je njegov sin.

Istovremeno, nakon što je čula presudu, Vjerica Radeta je odlučila da se dobrovoljno preda Haškom tribunalu koji je traži zbog nepoštivanja suda, samo da bi izbjegla eventualno suđenje u Beogradu i ovako strašno kaznu.

 

Srijeda, 3. juli

Radnici mostarskog Aluminija blokirali magistralne puteve jer je u firmu slučajno primljen musliman i poručili su da neće odustati od svojih zahtjeva dok se isti ne otpusti iz njihove firme i pošalje na biro. Na njihovu stranu su stali i poslanici i delegati HNS-a, koji su rad u Parlamentu uvjetovali brzim otpuštanjem dva muslimana i jednog Srbina iz Aluminija, a ako se nadležne institucije ogluše o njihov zahtjev delegati Hrvatskog narodnog sabora zaprijetili su da neće ništa radit ko i do sad.

 

Četvrtak, 4. juli

Grupa od 150 radnika mostarskog Aluminija stiga je u Sarajevo gdje je od Vlade Federacije zatražila da se muslimanski radnik zaposlen u njihovoj kompaniji smjesta otpusti ili će ponovo na ulaz firme da okače natpis; Zabranjen ulaz za muslimane, Srbe, i pse. Osim toga, zahtjevali su još da se oformi i drugi program Televizije HDZ jer prvi program ničemu ne valja kao i to da se svim radnicima zbog teške situacije u zemlji poveća plaća sa 2.500 na 3.000 maraka, a direktoru Aluminija Draženu Pandži da se sredi povećanje plaće sa 20.000 na 30.000 maraka. Usput je zahtjevano da mostarski Aluminij smjesta raskine ugovor sa bogatom arapskom tvrtkom Emirates Global Aluminij jer Dragan Čović izrazito zahtjeva da ova tvrtka posluje samo sa promicateljima europskih vrijednosti, kladionicama i pouzdanim biznismenima iz Vijetnama koji su već boravili kod njegovog partnera Mileta Dodika.

Nermin Nikšić i SDP pozvali svoje članove da ljetuju na Jablaničkom jezeru i nigdje drugo dok tuzlanski ogranak SDP-a otvoreno staje protiv te odluke i poziva članove na Panonska jezera u Tuzli gdje imaju fantastične uslove za ljetovanje sa cijenama približnim kao u turskoj Antaliji.

OSTAVITI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Unesite Vaše ime