BOSANSKI BUKVALISTA: U iščekivanju zbirke pjesama nobelovca Špirića

Poštovani posjetioci Inforadara, budući da se u Bosni i Hercegovini, kojom kormilari najneodgovornija grupa ljudi od rata naovamo, sve lošije živi a sve više priča o novim sukobima i ratu upravo da se ne bismo bavili našim sve lošijim životima, naš ugledni hroničar društvenih zbivanja Bosanski Bukvalista – povrememo i kad se za tim ukaže potreba – sedmično će secirati sve bitne aktivnosti naših političara koji nas predstavljaju pred međunarodnom zajednicom i čine sve u ispunjavanju svog prioritetnog vanjskopolitičkog cilja – priključenja Evropskoj uniji do 2068. godine.

 

Petak, 2. Avgust

Nikola Špirić, planetarno popularni bosanskohercegovački književnik i pjesnik,  jedan od rijetkih književnika koji od jednog prodatog tiraža knjige može da kupi stan u centru Beča, najavio izlazak zbirke pjesama na čiju je ideju došao kad je iz svoje skromne vikendice nadomak Ključa gledao migrante kako kupe sijeno, istovremeno dok omladina iz RS stalno kuka kako nema posla. Iz pouzdanih izvora Inforadar je došao do nekoliko stihova iz budućeg Špirićevog remek-djela, koji glase;

Dok u Ključu migranti kupe sijeno sada,

u Evropi nam radnici na njihovoj berzi rada

u Srpskoj omladina neće ni nogama da taba

al’ ne mere više ni kod stare babe za džaba…

Samo s prstiju ovih vrijednih deset

i napunjenih godina še’set

moreš nadaren biti do nebesa

al’ ako pošten nisi – šuplja ti kesa..

 

Subota, 3. Avgust

Kolinda Grabar-Kitarović izjavila da je u vrijeme rata u BiH njena obitelj prihvatila izbjegle Bošnjake i sagradila im stančić sa malenim prozorom sa rešetkama na njemu i jednom dnevno ih puštala napolje nekih desetak minuta da šetaju u krugu dvorišta. I ne samo to, nego je i starim i mladim Bošnjacima bez obzira na spol i godine poklonila i prugaste pidžame u kojima su mogli da spavaju, šetaju i da rade u obližnjem kamenolomu 12 sati na dan. Oni radnici koji su se pokazali kao vrijedni i marljivi imali su pravo čak i na obrok. I kako reče Kolinda, niko se nikad od njih nije usudio da požali.

 

Nedjelja, 4. avgust

Odlazeći šef Delegacije EU u BiH Lars-Gunnar Wigemark požalio se predsjedniku VSTV-a Milanu Tegeltiji te zatražio preispitivanje odluke o imenovanju sudije Huseina Delalića u Općinski sud u Sarajevu jer dotični zrači tolikom sexipilnošću da svjedoci, advokati i tužene strane tokom ročišta nisu u stanju istjerati pravdu na vidjelo. Wigemark je izrazio nadu da će Tegeltija u duhu zakona i pravde što prije potkovati nekoga barem malo ružnijeg od Huse.

 

Ponedjeljak, 5. avgust

Lideri SDA Bakir Izetbegović, SNSD-a Milorad Dodik i HDZ-a Dragan Čović, uz prisustvo Lars-Gunnara Wigemarka, poslije cjelodnevnog dernačenja u pečenjari Kod Saje potpisali su sporazum o formiranje vlasti na nivou BiH i najavili zadovoljstvo što će u skladu sa izbornom voljom nastaviti da farbaju narod i sa državnog nivoa. Čović je ispričao kako ih je Lars iz čiste dosade pozvao na piće jer za nekih sedam dana odlazi u švedsku penziju, a njih trojica baš u to vrijeme nisu imali nekog bitnijeg posla, i onako tužan pokušao da se oprosti od svojih jarana – a onda je Dragan nakon dvije-tri ljute došao na ideju da zajedno odu u pečenjaru na janjetinu gdje se fešta kasnije odužila. Vidno pijani tog su dana uspjeli da formiraju vlast na državnom nivou, a ni sami ne znaju kako. Kažu, da je Bakir slab na alkohol, pa su ga poslije par rakijica Wigemark, Čović i Dodik ubijedili da će mu Mile dati svoj audi da ga provoza po NATO putu ako pristane razdijeliti ministarstva ko Merhametove pakete dvedesettreće po Sarajevu, na što je Bakir kao veliki zaljubljenik u automobile i pristao i otišao da ga provoza. U Bakirovom odsustvu Lars, Mile i Dragan su se brzo dogovorili o raspodjeli vlasti u BiH, a Milorad je pristao da dodje na obiljetnicu vojno-redarstvene akcije Oluja ako mu Dragan malo pogura malog Tegeltiju u Vijeću ministara.

 

Utorak, 6. avgust

Mahmurni Bakir Izetbegović jutro nakon potpisivanja sporazuma u pečenjari Kod Saje okupljenim novinarima izjavio da se ne sjeća ničega što se sinoć dešavalo i da nema pojma šta je potpisivao, ali da nipošto ne sumnja u svoje dobre namjere i namjere svoje stranke. Po njegovim riječima, sinoćnjim dogovorom je pronađena zlatna sredina što se tiče plaćanja tura i janjetine tako da niko nije izgubio niti dobio, koliko se on sjeća. Reko je da će biti potrebno mjesec da mu se mahmurluk slegne kako treba i tek će onda biti spreman na novu turu pića te je zamolio hodžu na munari da malo tiše uči jer mu od mahmurluka puca glOva.

 

Srijeda 7. avgust

Migranti koji su prislino vraćeni iz Hrvatske u BiH i koji se trenutno nalaze na graničnom prijelazu u Velikoj Kladuši po prelasku u ovu obećanu zemlju slagali da su pretučeni od strane hrvatskih graničnih policajaca nakon što nisu htjeli prihvatiti njihovu pruženu ruku pomirenja. Njihove laži je prozrela predsjednica RH Kolinda Grabar-Kitarović, otkrivši da su oni to sanjali samo noć prije i da je spremna ugostiti nekoliko obitelji migranata u svoj stančić i naučiti ih par Thompsonovih pjesmica.

Finansijska policija FBiH ušla u mostarski Aluminij i nakon štimanja dokumentacije donijela odluku da u firmi nije bilo nikakvih malverzacija i sve je bilo transparetno i rađeno u skladu sa zakonom, kako je Dragan Čović i naredio da se naštima.

 

Četvrtak, 8.avgust

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Željko Komšić izjavio da neće podržati imenovanje Zorana Tegeltije za predsjedavajućeg Vijeća ministara sve dok na sijelo u pečenjari ne bude i on pozvan, ali pod uslovom da ponese svoj fes i saz.

Vijeće EU imenovalo Johanna Sattlera novim specijalnim predstavnikom u BiH i on će na toj šamrlici naslijediti Larsa Gunara Wigemarka. Johann se Bosancima i Hercegovcima predstavio kao marljiv i pošten čovjek, kako voli da popije i da pojede i da će za razliku od svog prethodnika Larsa sastanke u pečenjarama organizovati što češće. Za kraj je dodao da prodaje Golfa dvicu, dobro očuvanog, dizelaša koji ima četvera vrata i okačen tespih na retrovizoru.

Nedžis HALILOVIĆ
Nedžis HALILOVIĆ
Boem, aforizmičar, najveći tuzlanski komunista i alfa muškarac, nikad dokazani fudbalski talenat.

Povezane vijesti

NAJNOVIJI ČLANCI