Foto: srpska.info

Potpredsjednica SNSD Željka Cvijanović izjavila je da transparentno brojanje glasova sa potpunim pristupom posmatrača nikad nije bilo problem, ali pošto se do ponovnog brojanja došlo manipulativno, pod pritiskom stranaca i opozicije iz Republike Srpske, SNSD će zahtijevati da se sve snima i uživo prenosi na javnim servisima i svim drugim medijima koji zatraže pristup s ciljem potpune transparentnosti.

To će biti naš zahtjev, jer nemamo povjerenja u Centralnu izbornu komisiju (CIK) i neka ne objašnjavaju da to nije predvidio zakon, jer ni ovo što su oni u CIK uradili nije predvidio zakon. CIK je donio odluku o ponovnom brojanju glasačkih listića za predsjednika Republike Srpske ne da bi nešto provjerili, već da pokradu, odnosno da prekrajaju izbornu volju građana. Da su htjeli provjeravati, držali bi se zakona i ne bi nam pričali da su odlučivali na osnovu `šokantnih medijskih pisanja`, već na osnovu zakona i činjenica – ukazala je Cvijanovićeva.

Na pitanje Srne da li su sva dešavanja nakon izbornog dana unaprijed pripremljena i osmišljena, Cvijanovićeva je istakla da je to pripremljen scenario još onda kad su imenovani članovi CIK-a iz partijskih redova umjesto iz reda profesionalaca.

– Skandalozno je ovako nezakonito ponašanje CIK. Prije tri dana tvrde jedno, a onda odluče ono za šta su prethodno tvrdili da nema zakonskog uporišta. Koja muka, ucjena, pritisak ili pak nagrada može natjerati bilo koga da danas tvrdi da se nešto ne može uraditi, jer nije u skladu sa zakonom, a onda nakon tri dana upravo to uradi? U svjetlu ovakvog ponašanja CIK jasno je zašto su PDP i SDS u tu instituciju ugurali svoj kadar, a eliminisali nestranačke ličnosti iz prethodnog saziva CIK –  naglasila je Cvijanovićeva.

Ona je ocijenila da je jasno kao dan i zašto je dvojac Borenović-Trivić preuranjeno proglasio pobjedu, nakon što su dobili rezultate samo za jedan od četiri izborna nivoa i to samo iz Banjaluke.

– Prema unaprijed pripremljenom scenariju, trebalo je rano proglasiti pobjedu da bi se ujutro moglo pričati o krađi. Zato su brže bolje potrčali u kobajagi pobjedničku šetnju Banjalukom, a ujutro već galamili da im je neko pokrao glasove. Naravno, nakon toga su munjevitom brzinom na red došli i protesti, pa odmah iza toga i odlazak u CIK da prave predstavu iako su znali da je preuranjeno da podnose prijave jer je zakon rekao kad se to čini.

Onda se taj CIK, koji ionako ima veliki deficit legitimiteta, jer nikad i nisu prošli kroz konkursnu proceduru, prvo poziva na zakon i govori da su opozicionari džaba došli jer je propisano kad je vrijeme za to. Na ponovljenim protestima opozicionari najavljuju da će proteste iz Banjaluke premjestiti pred prostorije CIK-a u Sarajevu. U međuvremenu, na partijski vezane članove CIK-a vrši se pritisak iz partijskih redova, OHR i tri ambasade –  navela je Cvijanovićeva.

“I onda taj CIK koji nekidan reče da to što sad traži opozicija nije u skladu sa zakonom”, dodala je Cvijanovićeva, “naprasno odluči da se ponovo prebroje glasovi, mimo zakona i propisanog roka i uslova kad se to čini”.

Izvor: agencije, srpska.info

OSTAVITI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Unesite Vaše ime