Danas stupa na snagu Sporazum o slobodnoj trgovini Srbije i Kine

Sporazum o slobodnoj trgovini Srbije i Kine stupa na snagu 1. srpnja a omogućit će srbijanskim proizvođačima pristup kineskom tržištu od 1,4 milijarde stanovnika.

Sporazumom, koji je potpisan u Pekingu, u listopadu prošle godine u nazočnosti srbijanskog predsjednika Aleksandra Vučića i kineskog predsjednika Xi Jinpinga obuhvaćeno je više od 20.000 proizvoda, a od čega će 90 posto biti oslobođeno carina.

Nakon potpisivanja sporazuma Srbija se našla na udaru kritika iz Europske unije, čije članice su podsjetile Srbiju da se  kao kandidatkinja za članstvo u EU, obvezala kako će na dan pristupa EU istupiti iz svih bilateralnih sporazuma o slobodnoj trgovini.

No unatoć tomu Srbija će od 1. srpnja bez carine u Kinu izvoziti svježe voće i povrće, farmaceutske proizvode te proizvode kemijske i strojarske industrije.

Sporazum o slobodnoj trgovini između Kine i Srbije, osigurat će nova jamstva za bilateralnu ekonomsku i trgovinsku suradnju i obilježit će dalje unapređenje i razvoj praktične suradnje dvije zemlje, kazao je u ponedjeljak veleposlanik Kine u Srbiji Li Ming.

On je u autorskom tekstu za srbijanski list “Politika” rekao i da će sporazum potaknuti gospodarstvo u postizanju većeg rasta i zaposlenosti, a stvorit će i povoljnije i stabilnije poslovno okružje za poduzeća u Kini i Srbiji.

“Ovo je sporazum o slobodnoj trgovini koji koristi i poduzećima i narodu. Kao rezultat toga, potrošači i poduzeća u obje zemlje dobit će više kvalitetnih i jeftinih uvoznih poljoprivrednih proizvoda, energenata i mineralnih sirovina, kao i industrijskih gotovih proizvoda”, rekao je kineski veleposlanik.

Također u srbijanskoj Gospodarskoj komori smatraju da je početak primjene Sporazuma o slobodnoj trgovini s Kinom najvažnija ekonomska vijest za gospodarstvo te zemlje u ovoj godini i veliki iskorak u ekonomskim odnosima Srbije i Kine koji imaju dinamičan rast u proteklih 10 godina.

Investicije iz Kine u Srbiju su od 2014. do 2023. godine iznosile više od 5,5 milijardi eura, što je u tom razdoblju činilo 17,5 posto svih investicija. Vanjskotrgovinska razmjena Srbije i Kine u 2023. je bila 6,09 milijardi dolara, od čega je 1,2 milijarde činio izvoz iz Srbije, prenose srbijanski mediji.

FENA

Povezane vijesti

NAJNOVIJI ČLANCI