Predsjednik HDZ-a BiH i HNS-a i dopredsjedatelj Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH Dragan Čović sastao se u Briselu sa europskim komesarom za susjedstvo i proširenje Oliverom Varheljijem i poručio da podrška partnera iz EU ostaje ključna.

Čović je istaknuo da ovaj sastanak dolazi u vrijeme kada je BiH potrebna stabilnost, perspektiva i napredak.

“Na stolu – reforme, kandidatski status, izbori i Izborni zakon”, napisao je Čović na svom Tviteru.

Na odvojenim susretima Varheljija sa liderima vladajuće koalicije u BiH Miloradom Dodikom, predsjednikom SNSD-a, Čovićem i Bakirom Izetbegovićem, predsjednikom SDA, a bit će riječi o narednim koracima na putu BiH ka EU.

Nakon sastanka Čović je govorio za BHRT:

“Mislim da je bilo konstruktivno i prijateljski, razgovarali smo primarno o tome kako eventualno napraviti korekcije Izbornog zakona kako bi se sve moglo konrektno implementirati nakon izbora, kako ispuniti 14 uvjeta s obzirom na to da smo se obvezali kako ćemo to ispuniti davno jer naš status određuje ono što moramo odraditi. Ja sam se zahvalio gospodinu Vaheliju jer pokazuje izraženi interes već duže vrijeme da napravimo korak, jasno nam je dao do znanja da uz sve ono što prijeti Europskoj uniji žele pomoći BiH i našim narodima. I mi sami moramo preuzeti odgovornost… Izbori dolaze brzo, ne smije nam se dogoditi da nismo u stanju implementirati rezultate i formirati zakonodavnu i izvršnu vlast, izbjeći krize kojima teško odlijevamo zadnje dvije godine, nešto čemu teško odolijevamo zadnje dvije godine. Razgovora mora biti, ja mislim da se nešto mora učiniti, za to postoje različite procedure, nešto je već u parlamentarnoj proceduri, osobno mislim, koliko god da je malo vremena mi moramo iskoristiti to vrijeme i izbjeći bilo kakve zamke koje nas čekaju nakon izbora, drugim riječima, da možemo imati afirmativnu kampanju, okrenuti budućnosti, bez upada u neke probleme… Najbolji način da napravimo novu sliku oko kandidatskog statusa je promijeniti Izborni zakon i krenuti s uspostavom vlasti već nakon 2. 10. ove godine”, rekao je on.

Izvor: bhrt.ba

OSTAVITI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Unesite Vaše ime