Opozicija će najvjerovatnije formirati vlast u Podgorici (Foto: Vijesti.me/Boris Pejović)

U Crnoj Gori u nedjelju su održani lokalni izbori koji su donijeli nekoliko neugodnih iznenađenja za Demokratsku partiju socijalista (DPS) koju predvodi Milo Đukanović.

Prije svega, iznenađenje se odnosi na glavni grad Podgoricu gdje je koalicija okupljena oko DPS-a izgubila vlast, a sve su prilike kako će se vlast formirati oko opozicionog bloka koji predvodi Pokret Evropa sad Jakova Milatovića.

“Sretna vam sloboda građani Podgorice. Hvala vam na podršci Pokretu Evropa sad. Kako bismo što prije, bez DPS-a, počeli da rješavamo probleme građana Podgorice. I kako bismo što prije od Podgorice napravili bolje i pravednije mjesto za život svih građana i građanki”, rekao je Milatović nakon izbora.

Povodom rezultata izbora u Podgorici koalicija okupljena pod nazivom Demokratski front (DF) – Za budućnost Podgorice slavila je izborni rezultat uz vatromet, trobojke i pjesmu “Veseli se srpski rode”.

Prema konačnim rezultatima Centra za demokratsku tranziciju, Koalicija “Svi za naš grad” Đukanovića osvojila je najviše glasova u Podgorici, 38,1 posto, ali je suštinski pobjednik izbora Pokret “Evropa sad”, koji predvode bivši ministri Jakov Milatović i Milojko Spajić. Taj pokret, koji je prvi put učestvovao na izborima, osvojio je 21,7 posto glasova, pišu Vijesti.

Demokratski front osvojio je 18,2 posto glasova, Koalicija “Idemo ljudi” okupljena oko Demokrata 10,8, a “Može Podgorica” predsjednika Vlade u tehničkom mandatu Dritana Abazovića oko 6,4 posto.

Prema rezultatima CDT-a, koalicija okupljena oko partije Đukanovića osvojila je 24 mandata, “Evropa sad” 13, DF 11, koalicija oko Demokrata 6 i koalicija oko pokreta URA 4. Skupština Podgorice broji 58 mjesta, što znači da je za formiranje vlasti potrebno 30.

Situacija u ostatku Crne Gore

Đukanovićev DPS nije briljirao ni u drugim općinama u Crnoj Gori. Rezultati izbora su pokazali kako je DPS izgubio vlasti i u većini općina na sjeveru države. DPS će ostati na vlasti u Bijelom Polju i Plavu, dok su izgubili vlast u Pljevljima, Žabljaku i Kolašinu.

U Plužinama je na vlasti ostala Socijalistička narodna partija (SNP), a Bošnjačka stranka (BS) u Rožajama.

S druge strane, koalicija DPS-a i Socijaldemokratske partije zabilježila je najbolji rezultat na lokalnim izborima u Baru te su zajedno osvojile 36,3 posto glasova.

S druge strane, kada je riječ o drugim gradovima na jugu Crne Gore, Demokratski front ostvario je historijski rezultat u Budvi gdje je osvojio 18 od 33 mandata u skupštini ovog grada.

Izvor: Klix

OSTAVITI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Unesite Vaše ime