Nakon sastanka poslanika Predstavničkog doma PSBiH sa poslanicima u parlamentu Evropske unije obratili su se poslanik u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine Saša Magazinović, poslanici u Evropskom parlamentu Andreas Schieder, Dietmar Koster i Thijs Reuten.

Razgovarali su o raspisivanju izbora za oktorbar 2022. koji je CIK objavio, o kandidatskom statusu BiH u EU, da Milorad Dodik omogući nastavak rada državnih organa ali i ruskom utjecaju na Dodika. Da se unaprijedi socijalna i društvena situacija u BiH i da se postigne duštveno jedinstvo u borbi protiv nacionalista.

“Ovo jeste poseban dan i nije slučajno da smo odabrali ovaj poseban dan za EU i BiH da razgovaramo o prevazilaženju problema s kojima se suočavamo. Vrlo je važno da riječi prate djela, nužno je da podržavamo kandidatski status BiH za članstvo u EU. Želje i ambicije moraju bitri popraćene djelima i da se promovišu evropske vrijednosti. Nacionalizam omogućava podjele koje želimo prevazići. Članovi EU parlamenta pružaju podršku svim građamnima BiH za ulazak u EU”, rekao je Andreas Schiede.

Predsjednik Milanović uvjetovao je ulazak Finske u NATO i da će staviti veto ako se ne promijeni Izborni zakon u BiH, bilo je pitanje novinarke N1.

“To je složeno pitanje i rečenica koja je rečena nikome ne pomaže, ni BiH ni EU partnerima koji su suočeni sa sigurnosnim prijetnjama”, kazao je Schiede.

Magazinović je na pitanje zašto nije bilo stranaka iz RS i HDZ rekao: “Neke od stranaka su bile pozvane, neki su se odazvali. Bili su predstavnici SDA, SBB, DF, Naša stranka i DF. Većina drugih su bili obavješteni i imaju razloge što nisu došli, HDZ nije bio pozvan.”

Dietmar Koester je kazao da su tu da daju podršku BiH: “Ovo je jedna vrlo opasna situacija u vrijeme agresije Rusije na Ukrajinu i uz tako nestabilnu BiH. Cilj agresije je da se destabiluzije EU i da se izvrši utjecaj na BiH. Neke smo sankcije uveli gopodinu Dodiku i sada mora da se osigura rad državnih institucija. Tu može pomoći i predsjednik Srbije Vučić. Moramo učiniti napore, svjesni smo opasnosti i budno pratitmo događaje. Razgovaraćemo o ovome u EU parlamentu.”

Izvor: N1

OSTAVITI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Unesite Vaše ime