INFORADAR SAZNAJE: Čovićev zet limuzine plaća 300.000 KM!

Piše: Adis ŠUŠNJAR

Agencija za pružanje usluga u zračnoj plovidbi Bosne i Hercegovine (BHANSA), kojom rukovodi Davorin Primorac, zet  člana Predsjedništva BiH i lidera HDZ-a BiH Dragana Čovića, u naredni mjesec dana kupuje pet skupocjenih limuzina.

Raspisan je tender za javnu nabavku skupocjenih vozila u ukupnoj vrijednosti 300.000 KM. Tako će građani BiH, najsiromašnije zemlje u Evropi prema podacima Svjetske banke, putem državnih poreza svako vozilo platiti tričavih 60.000 KM.

Ivica Ćavar, projekt menadžer Centara civilnih incijativa (CCI) smatra poptuno neprimjerenim da “u zemlji u kojoj je prisutna latentna politička kriza i nesigurnost politički predstavnici i rukovodioci institucija nabavljaju skupocjena vozila od kojih neka prelaze cifru od 200.000 KM”.

“Očito je nekim ljudima potrebno da investiraju u ‘lažnu moć’, jer prava moć je kada sposobni i skromni ljudi rade za građane, a ne za stranački interes. Trebali bi se ugledati na političare u EU. U Švicarskoj političari se voze biciklom i javnim prevozom i to smatraju sasvim normalnim”, kaže Ćavar.

Foto: Ivica Ćavar, projekt menadžer CCI-a

Sasvim je izvjesno da je za ovaj novac moguće kupiti gotovo svaku od bh. političarima najomiljenijih limuzina: audi, BMW ili passat (što luksuznije i skupocjenije vozilo odavno je postalo stvar prestiža u institucijama BiH).

BHANSA će tako obogatiti kontigent od više od 1.000 službenih vozila bh. premijera, ministara i ostalih zvaničnika, čija vrijednost premašuje desetine miliona KM. Za bh. administraciju nabavka skupocjenih automobila je “dugoročni prioritet” kojeg ne mogu omesti ni konstantne finansijske krize, ni dubioze budžeta, koji uglavnom preživljavaju zahvaljujući kreditima MMF-a.

Foto: Davorin Primorac, direktor BHANSA

U BHANSA su nam kazali da će se vozila koristiti u svrhu svakodnevnih službenih putovanja djelatnika Agencije. U odgovoru o kupovini automobila navodi se da je veliki broj službenih vozila Agencije starije od 16 godina, u slabijem voznom stanju, te sa velikom prijeđenom kilometražom.

“Upravo zbog stanja u kojem se nalaze i njihove frekventne mobilnosti dolazi do čestih kvarova i potrebom za servisom i održavanjem što iziskuje veća financijska ulaganja. Ova javna nabava ne financira se sredstvima institucija Bosne i Hercegovine, odnosno ovu javnu nabavku ne financiraju građani BiH. Za provođenje javne nabavke osigurana su sredstva iz vlastitih prihoda. Procedura nabavke službenih motornih vozila  za potrebe Agencije će se provesti u skladu sa odredbama Zakona o javnim nabavkama BiH, primjenjujući načela transparentnosti i tržišne konkurentnosti sprovesti će se otvoreni postupak javne nabavke.”, stoji u odgovoru Agencije.

U odgovoru je također istaknuto da se Agenciji  ukazala potreba za njegovu obnovu zbog   disperzije lokacija djelatnosti Agencije (Mostar, Sarajevo, Tuzla, Banja Luka, Plejin vrh, Jahorina, Kozara i Bukovik), broja zaposlenih djelatnika u Agenciji, učestalih putovanja i  uz analizu strukture postojećeg voznog parka i njihove neprekidne upotrebe što rapidno pogoršava stanje, amortizacije i sukcesivnog vraćanja istih vlasniku (FED CAD i RS CAD odnosno Ministarstvu saobraćaja i veza Republike Srpske i Federalnom ministarstvu prometa i komunikacija).

Premijeri i ministri Vijeća ministara BiH, Vlade FBiH, Vlade Republike Srpske, Brčko distrikta, ali i pojedinih kantona, kao i raznih direkcija, agencija i ureda, redom voze skupocjene limuzine, a najomiljnije vozilo im je “audi”. Također, luksuzna vozila, kupljena novcem uzetim iz budžetske kase, voze i rukovodioci državnih institucija, ali i javnih kompanija.

Istvoremeno, u mnogim državama zapada, čak i onim narazvijenijim, kao najprimjer u Danskoj, Švedskoj, ili kako reče i sam Ćavar, u Švicarskoj, većina ministara na posao dolazi biciklima, željeznicom ili javnim prevozom.

Kako su ranije naveli mediji, službene automobile izvršna vlast u BiH nabavlja putem javnih nabavki i to formalno, jer je evidentno da su u proteklih deset godina na tenderima uglavnom pobjeđivale sarajevske firme ASA PSS, ASA PVA, AC QUATRO, PORSCHE BH, Jelić auto, ali i sveprisutni MMR Eksport-import iz Ljubuškog i Brčko gas iz Brčkog.

Adis ŠUŠNJAR
Adis ŠUŠNJAR
Bosanskohercegovački novinar. Magistar novinarstva. izvršni urednik portala Inforadar.ba

Povezane vijesti

NAJNOVIJI ČLANCI