IZBORNOM PLJAČKOM DO POBJEDE: Kako su se krali glasovi u Hercegovini i USK

Hercegovina.info/ RTV USK

Ono što lider HDZ-a BiH Dragan Čović u medijskim istupima naziva plebiscitarnom pobjedom, moglo bi zapravo biti plebiscitarna unutarstranačka i vanjska izborna pljačka desetljeća u Hercegovini. Sudeći prema izlaznosti i preferencijama u Hercegovini HDZ BiH dopisivao je glasove sebi, no ne samo sebi, nego je dopisivao i u korist HDZ-a 1990.

Ta je stranka objeručke prihvatila ‘sadaku’ lidera HDZ-a umjesto da radi i ostvari realan rezultat, te će blagodariti ono što nije zaslužila, odnosno kudikamo više nego što je zaslužila. Tako će unatoč činjenici da u Mostaru ili Čapljini nema vijećnika, debelo zagaziti u Skupštinu HNŽ, a pomagani su i u ŽZH.

Npr. u Čapljini HDZ 1990 ove godine dobio je 1.544 glasa, a dvije godine ranije na lokalnim izborima su imali 0 glasova, odnosno nisu uopće imali svoju listu.Na općim izborima 2018. godine u koaliciji su dobili 675 glasova, dok su sada samostalno dobili 1000 glasova više.

Na brojnim mjestima izlaznost preko 90 posto.

Utakmica je u Hercegovini na ovim izborima bila strana imenica, a obeshrabreni su svi koji bi željeli nešto postići radom, ili pak angažmanom unutar svoje stranke. Na nekim biračkim mjestima Trn 2 i 3 u Širokom Brijegu imamo izlaznost preko 80 i 90 posto. Slično je u Veljacima (Ljubuški), Ravnom, Čapljini, Čitluku (Donji Ograđenik). Brojne su dojave s terena da su dopisivani glasovi u dogovoru dva HDZ-a i u njihovu korist u omjeru 3/1.

U Gmićima (Prozor-Rama), od 16-19 sati glasovalo je 200 birača, svako minut glas. Gmićani su čini se izgmizali baš od 16-19, u nikad većem broju, i trebalo im je minut da ispune četiri listića.

Kolika je bila obijest i krađa na izborima najrazvidnije je u Ljubuškom, gdje se izlaznost negdje penje prema stopostotnom odzivu, ali i u Širokom Brijegu.

Zanimljivo, na istom biračkom mjestu prije 4 godine izlaznost je bila za 40% manja.

HRS-ov tajnik Slavko Zovko već se ranije osvrnuo na ubijanje koeficijenta HRS-u kroz tovarenje glasova Iliji Cvitanoviću, kako bi HDZ BiH imao oporbu po svojoj mjeri.

U Prozor-Rami su također primjetili neregularnosti u biračkom procesu, abnormalnu izlaznost, te su odlučili o svemu obavijestiti SIP. 

“Imam saznanja o izbornim malverzacijama. Nažalost, sustav je potpuno poremećen, saznanja dolaze od brojnih žitelja koji su uvidjeli neregularnosti ali ne i od onih koji su zaduženi za regularnost. Nijedan birački odbor nije dao nikakvu primjedbu, niti je Općinsko izborno povjerenstvo zabilježilo bilo kakvu povredu pravila. Kažu mi neki sugrađani da je na biralištima stvorena atmosfera da treba ubaciti što više glasova za hrvatskog člana predsjedništva. Sve su to poticali oni lokalni kandidati koji su se tako domogli lažnih i nepripadajućih glasova. Površnom analizom primjećujemo da je na nekim biralištima bila takva dinamika da su glasači glasali po manje u minuti, što je sa tehničkog gledišta nemoguće. Svi znamo da su nam sela prilično prazna, mnogi su otišli u inozemstvo, sigurno nisu došli na izbore, a onda ogromna izlaznost koja pokazuje kao da su sela ipak puna stanovnika. Dobio sam brojne usmene primjedbe. Neki su se odvažili i napisati, pa sam poslao na adresu Središnjeg izbornog povjerenstva te primjedbe i pozvao ih da izvrše odgovarajuće provjere”, kaže načelnik Prozor Rame Jozo Ivančević.

Za razliku od Hercegovine u Unsko-sanskom kantonu na izborima su glasali umrli. Mediha Galijašević iz Bihaća, našla je svoje umrle na spisku CIK-a. ” Moje sumnje su sljedeće, ako se moji roditelji i moj rahmetli brat ne nalaze na biračkim spiskovim, otkud onda da CIK posalje meni poruku da oni glasaju. Da li će to neko glasati “u odsustvu” za njih. Više u prilogu RTV USK:

Povezane vijesti

NAJNOVIJI ČLANCI