Još se nisu stekli uvjeti da Centralna izborna komisija BiH potvrdi rezultate posrednih izbora i dodjeli mandate u Dom naroda Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine.

Samim tim nisu se stekli ni uvjeti za sazivanje i održavanje konstituirajuće sjednice Doma naroda Parlamenta Federacije BiH.

Naime, Centralna izborna komisija Bosne Hercegovine je na sjednici održanoj 20. decembra nedostajuća preostala četiri mandata u Domu naroda Parlamenta Federacije BiH, jednog iz srpskog naroda i tri iz ostalih, popunila u skladu sa članom 10.16 stav (3) Izbornog zakona BiH i Kriterijima i postupku popune nedostajućih mandata u Domu naroda Parlamenta Federacije BiH.

Rok za podnošenje žalbi na četiri pojedinačne odluke o dodjeli mandata istekao je u petak, 23. decembra. Apelacionom odjelu Suda BiH putem Centralne izborne komisije BiH podnešeno je osam žalbi.

Žalbe su podnijeli Radojka Stojak, Laburistička stranka BiH (ukupno četiri žalbe) i Novi početak (tri žalbe).

Nakon što pripremi izjašnjenje po svim navodima u žalbama, Centralna izborna komisija BiH će žalbe zajedno sa izjašnjenjima dostaviti Apelacionom odjelu Suda BiH.

Izvor: raport.ba

 

OSTAVITI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Unesite Vaše ime