Zoran Tegeltija, mandarat za sastav Vijeća ministara BiH, prihvatio je prijedlog potpredsjednika DNS-a i zastupnika te stranke u Predstavničkom domu Parlamenta BiH Nenada Nešića da Mlađen Božović bude novi ministar za ljudska prava i izbjeglice. Božović je predložen za ministra iz reda ostalih.

Ovim su se potvrdile spekulacije koje u javnosti RS-a traju već nekoliko dana da Tegeltija (čitaj SNSD) neće ispoštovati stav rukovodstva DNS-a koji je podržao i lider te stranke Marko Pavić da na tu funkciju bude izabran Draško Aćimović (koji se izjašnjava kao Italijan).

Cijeli ovaj slučaj ne bi izazvao toliku pažnju da se uz Božovića ne veže određene afere, najpoznatija iz 2012. godine kada je bio na funkciji direktora Fonda za povratak BiH . Tada ga je, podsjećamo, uposlenica Fonda Irina Lovrić prijavljivala za korupciju i fizički napad, nakon čega je dobila status prve zaštićene prijaviteljice korupcije.

BOŽOVIĆA PRIJAVILA UPOSLENICA

U prvom obraćanju javnosti Lovrić je ustvrdila da je „žrtva višegodišnjih tortura i mobinga koji nad njom provodi direktor Mlađen Božović samo zato što je upozoravala na korupciju, kriminal i nezakonito trošenje novca namijenjenog održivom povratku izbjeglica u BiH”. Pojasnila je da je Fond zaključno sa 2011. godinom na računu imao skoro 100 miliona KM. Veliki dio novca odavno, umjesto za izbjeglice, kazala je tada Lovrić, potkrjepljujući svoje tvrdnje dokumentima, „završavao u stranačkim kesama ili za skupocjene poklone“.

Lovrić je nezakonito postupanje Božovića prijavila SIPA-i čiji su inspektori otkrili još niz nepravilnosti u poslovanju direktora Fonda, a podneseno je još krivičnih prijava po službenoj dužnosti protiv njegovih saučesnika.

Tokom svog mandata Božović je donacije dijelio osobama koje ne ispunjavaju ni osnovne uvjete za to, a često i bliskim rođacima nekih ministara i stranačkim kolegama u Vijeću ministara BiH. Upravo zbog toga, Lovrić je tada navodila, Vijeće ministara nikada nije reagiralo, iako je u skladu sa Zakonom o državnoj službi morao suspendirati Božovića. Umjesto toga, obnavljen mu je mandat na još pet godina.

Foto: Irena Lovrić, uposlenica koja je Božovića prijavila za korupciju

Očekivano, Božović je sve navode o svojim nezakonitim radnjama odbacivao kao neosnovane, a s funkcije direkora Fonda razriješen je tek 2015. godine.

Tokom iste godine tužilac Posebnog odjela za organizirani kriminal, privredni kriminal i korupciju Tužilaštva BiH podigao je optužnicu protiv Mlađena Božovića.

“On se tereti da je u svojstvu direktora institucije BiH, kao odgovorna osoba i direktor Fonda za povratak BiH, tokom 2009. i 2010. godine, prekršio odredbe Zakona o javnim nabavkama, pa je prilikom postupka nabavke poljoprivredne mehanizacije-motokultivatora, za potrebe održivog povratka u BiH, u vrijednosti od 122.100 KM, prekršio zakonske procedure i odredbe Zakona o javnim nabavkama, koje garantiraju aktivnu konkurenciju i transparentnost prilikom trošenja budžetskih sredstava”, navedeno je u saopštenju Tužilaštva BiH.

Božović je optužen da je svojim odlukama onemogućio provođenje tenderske procedure u skladu sa zakonom, pa je donošenjem odluka i izmjenom tenderske dokumentacije, zaključio nabavku sa jednim preduzećem iz Banja Luke, čime je omogućio pribavljanje nezakonite imovinske koristi u iznosu od 122.100 KM, te oštetio druga preduzeća koja su se prijavila na tender, onemogućivši im pravo učešća u postupku javnih nabavki.

OPTUŽNICA PALA ZBOG PROCEDURA

Također, optuženi Božović se teretio da je “svjesnim kršenjem zakona i propuštanjem dužnog nadzora očigledno nesavjesno postupio u vršenju dužnosti u postupku javnih nabavki i na taj način teže povrijedio prava drugih a prilikom čega je nastupila imovinska šteta koja prelazi iznos od 10.000 KM, čime je počinio krivično djelo ‘nesavjestan rad u službi’”.

Foto: Sjedište Suda i Tužilaštva BiH

Iz Tužilaštva BiH tada je najavljeno da će krivicu optuženog dokazivati pozivanjem osam svjedoka i stručnih vještaka, a uz optužnicu je priloženo više od 30 materijalnih dokaza.

Izvor Inforadara nam je potvrdio da zbog proceduralnih razloga optužnica protiv Božovića nikada nije potvrđena, pa je, kao ni niz drugih koruptivnih afera u koju su bili umiješani stranački funkcioneri na javnim pozicijama, i ta stavljena ad acta.

Reagujući na najavu Božovićevog imenovanja, Irina Lovrić je saopštila da će stupiti u štrajk glađu na Trgu BiH. Poručila je i da će joj se pridružiti i njeni prijatelji koji je podržavaju u njenoj borbi protiv korupcije.

Dodala je da je “svjesna činjenice da Božović krije mnogo informacija o nezakonitom i netrasparentnom trošenju ogromnih novčanih sredstava namijenjenih povratku izbjeglica i raseljenih lica u BiH, te da on najbolje zna koji su to moćni političari koji su iz tih sredstava izvlačili i ličnu korist”.

“No, budite svjesni da me to neće zaustaviti, jer mene ne može ucijeniti, posebno ne onako kako Božović može ucijeniti te političare, koji su zataškavanjem ovog cjelokupnog slučaja u Tužilaštvu BiH amnestirani od krivične odgovornosti. Potencijalnom prijavitelju korupcije u ovoj državi niko ne smije prijaviti korupciju, jer stradaju oni koji prijavljuju korupciju. Mi to nećemo dozvoliti. Budite spremni na neočekivano”, poručila je Lovrić.

Božovićevom imenovanju se usprotivio i bošnjački član Predsjedništva BiH Šefik Džaferović koji je kazao da SDA neće podržati njegov izbor.

OSTAVITI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Unesite Vaše ime