KOALICIJA ĐAJIĆ – STANIVUKOVIĆ: Nezakonito predizborno ulagivanje penzionerima

Vlado Đajić, predsjednik GO SNSD, uporno gura priču o prebacivanju novca iz kase Grada Banjaluka na računa „Elektroprivrede RS“. Gradonačelnik Draško Stanivuković po svaku cijenu traži tračak nade u nekom zakonu, kako bi ispunio predizbornu želju vladajuće stranke. Jednom bi obojica mogli pred tužioca, jer zakon za kratkoročno ulagivanje najsiromašnijim zapravo ne postoji.
Piše: Žana Gauk

Kada se pravosuđe rasani, Vlado Đajić, perjanica vladajućeg SNSD-a i direktor u dugove potonulog Univerzitetskog kliničkog centra Republike Srpske, mogao bi da odgovara za podstrekivanje na krivično djelo, a ako pristane na ucjenu da podijeli vaučere penzionerima za plaćanje struje, gradonačelnik Banjaluke Draško Stanivuković – i za počinjeno krivično djelo. Zašto? Vrlo jednostavno – ne postoji zakon u koji bi oni koji se čvrsto drže za fotelje upakovali prebacivanje 4,5 miliona KM iz budžeta Grada na račun „Elektroprivrede RS“, kojom gospodari Milorad Dodik.

„Nema rasprave, a ni usvajanja rebalansa budžeta dok se ne izvrše obaveze iz budžeta. Prevashodno mislim na isplaćivanje po 100 KM penzionerima. To je odluka skupštinske većine. Mi nećemo dozvoliti da Draško Stanivuković vrijeđa populaciju penzionera u Banjaluci i ne isplaćuje im 100 KM, što je po odluci skupštine dužan da isplati“, poručio je ovo Đajić prošle sedmice, ne napomenuvši da o penzionerima sa po 100 KM „brine“ u novoj izbornoj godini.

U podsvijesti predsjednika Gradskog odbora SNSD-a je bolan gubitak Banjaluke na izborima 2020. godine pa će sve učiniti da zamaže oči penzionerima i javni novac prebaci na račun ERS-a, što spremno dočekuje generani sekretar SNSD-a i vršilac dužnosti direktora ovog javnog preduzeća Luka Petrović.

Stanivuković, koji je pristao na ucjenjivački amandman režimske većine prilikom usvajanja budžeta, svakodnevno se znoji. Kako zakona nije bilo tih dana vijećanja pa ni 30. decembra prošle godine, kada je budžet usvojen, tako ga nema ni danas.

Svaki dan je zato prilika za pitanja:

– Da li je Grad, kako je 24. januara 2022. rečeno Žurnalu, analizirao amandman SNSD-a na budžet o isplati subvencija za struju penzionerima?

– S obzirom na to da je gradonačelnik Draško Stanivuković već pristao na ovu ideju, da li je pronašao zakonski okvir za budžetski odliv? Koji je to zakon i koji tačno član “pokriva” ovu namjeru?

Petnaest dana kasnije, uslijedio je odgovor:

„Amandman, kojeg je predložila skupštinska većina, a koji se tiče isplate jednokratne pomoći penzionerima sa područja Banjaluke usvojen je u decembru. Sredstva bi trebalo da budu preusmjerena ‘Elektroprivredi’. Zbog određenih pravnih nelogičnosti u vezi sa ovom odlukom, gradonačelnik je više puta pozivao na razgovor predlagače ovog rješenja, kako bi iznijeli način i pravno rješenje izazova.“

Međutim, Stanivuković, iako potpuno svjestan prestupa, ne odustaje od ideje da milionski iznos bude prebačen baš na račun „ERS“, nikako, na primjer, javnog preduzeća kojim upravlja Grad, a čije usluge takođe koriste i plaćaju penzioneri.

Na pitanje zašto „ERS“ – gradonačelnik nema odgovor.

„Potrebno je da se ovo pitanje s pravne strane u potpunosti riješi, kako bi se mogao naći modalitet da se sredstva Grada mogu isplatiti preduzeću ‘Elektroprivredi’“, zaključio je.

 MALO „PROINTER“, MALO NOĆNI VUKOVI

Kada i ako novac ipak završi na računu ovog preduzeća, Petrović zna kako će dalje. Takve iznose vrlo lako troši.

Na primjer, odavno je snazi ugovor s „M:telom“. Kovertiranje i pakovanje računa za struju v.d. direktora i generalni sekretar partije povjerio je, dakako, „M:telu“ i „Grafo komercu“. Cijena –  5.658.120 KM sa uračunatim PDV-om.

Dok pokušava da vrati glasačko tijelo, Petrović se bavi i tenderskim pomaganjem porodice Dodik. U momentu kada je Milorad Dodik prijetio novim ratom, on je pripremao novu otimačinu javnog novca. Kanal kroz koji prolazi 22.000.705 KM vodi do banjalučkog „Prointera“ i „saradnika“ mu Igora Dodika. Drugi kanal za odliv 9.827.860 KM je firma „Dwelt“ Stefana Krnete, zeta bivšeg SNSD-ovog ministra zdravlja Ranka Škrbića. Ukupno – 31.828.565 KM!

Za svih osam lotova, u tenderu nazvanom „zajedničкa javna nabavкa usluga nadzora, održavanja i administracije sap infrastruкture,održavanja SAP ERP sistema uz proširenje postojećih funkcionalnosti i nabavke SAP licenci i održavanja SAP licenci, implementacija SAP u ZP, implementacija modula ljudskih resursa i obračuna plata, implementacija modula investicija i projektnog sistema, nabavka data centra, matičnog i 15 zavisnih preduzeća u sastavu ‘Elektroprivreda RS’ Trebinje“, pisao je Žurnal u oktobru prošle godine, jedini ponuđač bio je – „Prointer“.

S druge strane, Krneta je partner „Prointera“ za poslove u energetskom sektoru. Na sve ovo treba dodati i „Prointeru“ ranije kroz tendere dodijeljenih više od 17 miliona KM

Osim toga, Luka javni novac troši i na razne vrste predstavljanja ERS-a. Zašto to ne radi iz dobiti, već direktnim ugovorima iz kase preduzeća – jednom bi mogao da objasni neki čestiti tužilac.

Početkom prošle godine u planu trošenja budžeta preduzeća Petrović je naveo da za ove svrhe daje 585.000 KM. Kako je potkraj godine narodna odanost sistemu prilično splasnula, cifru je povećao za 188.047 KM, tačnije, na 773.047 KM.

Tako su, između ostalih, iznose do 7.020 KM dobili zloglasna bajkerska grupa Noćni vukovi, zatim brojna udruženja poput udruženja guslara i epskih pjesnika, mnoga boračka udruženja, sportski i zavičajni klubovi, privatno psihološko savjetovalište…

Među ugovorima su i dva vrijedna ukupno 105.300 KM, zaključena s Herceg radio-televizijom, te Alternativnom televizijom, koja je nešto kasnije dospjela na američku „crnu listu“…

Izvor: zurnal.info

Povezane vijesti

NAJNOVIJI ČLANCI