Foto: Mondo

Najave zakonskih izmjena u Republici Srpskoj prema kojima će kleveta i uvreda postati krivična djela, donošenje zakona o lažnim vijestima, kao i proširivanje krivičnih djela protiv ustavnog poretka – povod su za konferenciju pod nazivom “Koliko će nam slobode ostati?” održanoj danas u Banjaluci.  

Konferenciju je organizovao Klub novinara Banja Luka, Fondacija Friedrich Ebert Banja Luka i portal Capital.ba.

“Cilj ovih zakonskih mjera je da vlast stavi pod kontrolu medije koje nije mogla kupiti niti na njih izvršiti pritisak”, smatra Siniša Vukelić, urednik poslovnog portal Capital.ba.

On je naglasio da novinarska zajednica nije konsultovana u vezi s ovim zakonima, niti Klub novinara namjerava učestvovati u razgovorima s vlastima na tu temu. Vukelić je upozorio da se na tekstovima ovih zakona radi vaninstitucionalno.

Predsjednica Evropske federacije novinara Maja Sever ocijenila je da najave novih zakona u RS zvuče nevjerovatno i podsjetila da problem tužbi protiv novinara muči Hrvatsku odavno. Ipak, zahvaljujući udruženjima i samim novinarima institucije EU prepoznale su ove probleme.

“Evropska federacija novinara osuđuje ove namjere i o tome je poslala javno saopštenje. Nevjerovatno je gledati napor u Evropi i šire ka dekriminalizaciji uvreda i klevete, a ovdje se dešava kriminaizacija uz ponosnu objavu ’a ne, mi ćemo upravo pojačati’ da bi se uvreda kriminalizirala”, rekla je Maja Sever.

Predsjednica Evropske federacije novinara podsjetila je da je stanje u Hrvatskoj po pitanju borbi za medijske slobode bilo bolje dok je ova država imala predpristupni status, tokom kojeg su vlasti više pazile da ne ugroze slobode i prava medija.

Istraživački novinar iz Osijeka Drago Hedl upozorio je na posljedice ovakvih zakonskih rješenja po slobodu medija i izvještavanja. “Nije u pitanju samo autocenzura, već ako vam prijeti zatvorska ili finansijska kazna, mnogi će razmisliti da li će se uopšte baviti nekom temom”, rekao je Hedl. Ovaj novinar se našalio konstatacijom da toplo pozdravlja inicijativu da se uvede zakon o kažnjavanju zbog lažnih vijesti jer, kako je istakao, u tom slučaju najgore bi prošli političari, a ne mediji.

Generalna sekretarka Udruženja „BH novinari” Borka Rudić konstatovala je da novi zakoni neće uticati samo na prostor RS i ne samo na novinare, već i na građane, opozicione političare i slično.

“Ovaj zakon je vrlo negativan, destruktivan i značajno će ograničiti pravo na slobodu izražavanja”, izjavila je Rudić.

Na temu zakona danas se u Banjaluci raspravljalo ne samo iz novinarskog, već i iz pravničkog, aktivističkog i društvenog ugla.

Jedna od poruka koju su predstavnici medija uputili s ovog skupa je da je opcija borbe protiv pomenutih restriktivnih zakona i traženje intervencije međunarodnih organizacija, prije svega Evropske komisije, čije najnovije direktive zahtijevaju popuštanje pritiska prema novinarima i medijima.

Jedna od mjera već je poduzeta: ovih dana novinari potpisuju peticiju protiv zakona o kriminalizaciji klevete. Ukoliko sporni zakoni ipak prođu parlamentarnu proceduru, jedan od načina borbe je i ocjena njihove ustavnosti – rečeno je na skupu.

OSTAVITI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Unesite Vaše ime