Karadžić se, naime, u subotu putem telefona obratio prisutnim na tribini organizovanoj u Podgorici na kojoj je kao gost govorio također haški osuđenik Momčilo Krajišnik.

U aktu koji je objavio MICT naložena je istraga, odnosno da se preslušaju “neprivilegovani” telefonski razgovori osuđenog Karadžića u proteklim danima uključujući i 1. maja.

Također, izdato je odobrenje ovlaštenom službeniku da ubuduće provjerava svaki Karadžićev razgovor. Odluka je stupila na snagu jučer.

Posjetimo, Karadžić se u tribinu uključio kada je Krajišnik rekao da je on najzaslužniji za stvaranje Republike Srpske. Prvi predsjednik Republike Srpske ponovio je svoje ranije tvrdnje da se” država i djeca rađaju u krvi”.

“Ako želiš da imaš nešto svoje i da bude tvoje, a to je država i dijete, da ne bude tuđe, ono se rađa u krvi”, dodao je Karadžić.

Inače, ovaj sramotni čin izazvao je niz reakcija, a posebno žrtava genocida u našoj državi.

Podsjetimo, sekretar Mehanizma za krivične sudove u Hagu naredio je u novembru prošle godine da telefonski razgovori Ratka Mladića budu nadzirani u narednih mjesec dana, zato što se bez odobrenja uključio u jutarnji program televizije Happy.

Mladić se 16. novembra obratio gostima u emisiji – Vojislavu Šešelju i Pavelu Dorokhinu – nakon što ga je telefonskim putem pozvao njegov sin Darko Mladić, koji je također gostovao u toj emisiji.

Izvor: Klix

OSTAVITI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Unesite Vaše ime