Naša stranka: Schmidtove izmjene Izbornog zakona put u novi eksperiment s BiH, u korist nacionalnih partija

Izmjene Izbornog zakona koje predlaže visoki predstavnik u BiH Christian Schmidt predstavljaju odmicanje od principa na kojima BiH počiva, “a taj princip je da su svi pripadnici svakog konstitutivnog naroda potpuno jednaki na svakom pedlju njene teritorije” – rekao je zastupnik Naše stranke u Parlamentu BiH Damir Arnaut na današnjoj pres konfenernciji ove partije.

Povodom Schmidtovih prijedloga izmjena Izbornog zakona, na pres konferenciji oglasili su se i zastupnik u Parlamentu BiH Predrag Kojović, te predsjednica Glavnog odbora Naše stranke Sabina Ćudić.

Predrag Kojović je skrenuo pažnju na činjenicu da Schmidt predlaže podizanje broja delegata potrebnih da se formira vlast u FBiH. Umjesto šest, ako Schmidt nametne svoje izmjene, bit će potrebno osam delegata iz svakog etničkog kluba.

„To je nagrada za ljude koji su četiri godine blokirali sve u Federaciji. Zna se ko može imati osam delegata u svakom klubu, to su nacionalne stranke. Ovim izmjenama daje se prednost nacionalnim strankama u formiranju Vlade i tek, ako ne uspiju, počinju se aktivirati mjere za formiranje vlade. Ovo je put u neki novi eksperiment s BiH a ne prema Briselu“, rekao je Kojović.

Ćudić je naglasila da Schmidtova odluka u ovom obliku jednako diskriminira i Srbe i Hrvate i Bošnjake i daje alate SNSD, SDA, i HDZ-u za formiranje vlasti u FBiH. Posebno je skrenula pažnju na ustupak Miloradu Dodiku: „Dodik se raduje jer bi ovim izmjenama dobio kontrolni paket za formiranje Kluba Srba u Domu naroda. Paradoksalno, poručujemo Šmitu, ako mu je namjera da deblokira procese u FBiH, da će dobiti suprotno, dobit će potpuno cementiranje u FBiH i produbiti apatiju građana da uopšte učestvuju u izbornom procesu.“

Damir Arnaut također je spomenuo da je prilikom jučerašnjih i današnjih sastanaka u ambasadama naišao na ogromno razumijevanje u jednom velikom dijelu međunarodne zajednice da Schmidtovo rješenje nije dobro kao i da ga nije dobro nametati pred izbore.

U Našoj stranci vjeruju da do nametanja odluke neće doći te da će pritisak koji i sami ulažu uroditi plodom.

 

Povezane vijesti

NAJNOVIJI ČLANCI