Milan Mladenović, frontmen grupe EKV i vjerovatno jedan od najvećih umjetnika Jugoslavije, preminuo je na današnji dan prije 26 godina.

Mladenoviću je teško pao raspad Jugoslavije i to je navodio u mnogim intervjuima u tom periodu. Godine 1992. na festivalu “Beogradsko proljeće” ostao je zapamćen po izjavi koja i danas ima veliku snagu.

O Milanovoj umjetničkoj i ljudskoj veličini svjedoče njegova djela i izjave iz ratnog perioda,međutim, skoro nepoznat je detalj da je Milan pjesmu “Crv” napisao  nakon masakra na Markalama u Sarajevu.

U trenutku kad su se mnogi rokenrol bendovi bavili temama koje ne dotiču stvarnost u  ex YU,  ili su u najgorem slučaju  bili zagovornici ratnih politika, Milan je imao hrabrost i potrebu da se kroz svoj umjetnički rad obračuna sa nacionalistima.

Maja Maričić, nekadašnja devojka Milana Mladenovića, govorila je  za Novu.rs  kako je nastala zadužbina sa njegovim imenom na čijem je čelu i  tome kako je nastala pjesma „Crv“ koju su zajedno napisali.

Svoj antiratni angažman nastavio je kroz sastav Rimtutituki koji je nastao kao revolt zbog svih dešavanja u već tada bivšoj Jugoslaviji.

Na nastup koji se trebao održati 1993. godine u Banjoj Luci odbio je doći iz protesta što je srušena banjalučka džamija Ferhadija.

Za Milana Mladenovića sve je zapravo krenulo iz Sarajeva gdje se doselio kao šestogodišnjak sa svojom porodicom. Tu upisuje prve časove gitare kod Garija Garinče i tako započinje svoju karijeru u muzici.

“Sarajevo je vjerovatno mračno uticalo na mene. Bio sam strašno ratoboran, istinoljubiv, mali – ovolicki, i stalno sam se tukao sa starijima od sebe. Bio sam klinac s naočalama i nosio tango-gitaru ispod miške. Odlazio sam na satove kod čuvenog Garija Garinče. Od njega sam naučio neke akorde. Poslije sam preselio u Beograd”, govorio je Mladenović.

Odlazak u Brazil i posljednji projekt

Nakon svih dešavanja u Jugoslaviji, vidjevši da ne može pomoći, Milan je odlučio otići u Brazil. Tu snima i svoj posljednji materijal “Angel’s Breath” koji obiluje spiritualizmom i brojnim temama.

Upravo s ovog albuma najpoznatija je pjesma “Crv” koju je Milan napisao zajedno sa svojom djevojkom.

OSTAVITI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Unesite Vaše ime