Bosanskohercegovački koordinator Noći teatra deseti put je Bosansko narodno pozorište Zenica. Kako je izjavila Merima Handanović, koordinatorica 10. noći teatra BiH, ove godine je na Noć teatra BiH prijavljeno 19 učesnika iz 14 bh. gradova sa ukupno 26 programa. Prijavljeni su učesnici iz Banje Luke, Brčkog, Bugojna, Kaknja, Konjica, Laktaša, Mostara, Sarajeva, Srebrenika, Travnika, Tuzle, Vlasenice, Trebinja i Zenice.

U okviru programa ovogodišnje Noći teatra BiH bit će izvedeno 10 predstava, bit će upriličene promocije knjiga, otvorenja izložbi, otvorenja festivala, kao i online-teatarske izložbe. Prema riječima Handanović važno je napomenuti da je 16. novembar i Međunarodni dan tolerancije te će tim povodom u zeničkom BNP-u biti upriličena izložba “Romi na marginama“.

Izvršni producent ove manifestacije Denis Krdžalić je izjavio kako je velika čast da Bosna i Hercegovina desetu godinu zaredom slavi pozorišnu umjetnost upravo u ovom danu, odnosno noći, te da se priključila ovoj značajnoj manifestaciji na evropskom nivou. Kako je izjavio Krdžalić, centralna manifestacija Noći teatra će biti upriličena u Zenici gdje će biti premijerno izvedena predstava “Othello” Williama Shakespearea, u režiji Nine Nikolić i u koprodukciji Bosanskog narodnog pozorišta Zenica, Makedonskog narodnog teatra Skoplje i Peripetija produkcije Skoplje.

OSTAVITI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Unesite Vaše ime