Novoimenovani ambasador Ujedinjenog Kraljevstva Velike Britanije i Sjeverne Irske u Bosni i Hercegovini, Julian Reilly, predao je danas akreditive predsjedavajućem Predsjedništva Bosne i Hercegovine, Šefiku Džaferoviću.

U svom obraćanju, ambasador Reilly je istakao da je Vlada Ujedinjenog Kraljevstva dugogodišnji prijatelj Bosne i Hercegovine i svih njenih građana.

„Naša zajednička predanost tom prijateljstvu je još i važnija u vrijeme kada se evropska sigurnost i vrijednosti suočavaju sa novom i direktnom prijetnjom,“ rekao je ambasador Reilly.

Izrazio je svoju odlučnost da nastavi dalju izgradnji dugih i bliskih veza između Ujedinjenog Kraljevstva i Bosne i Hercegovine i uvjerenost da je pred Bosnom i Hercegovinom svijetla budućnost.

Ambasador Reilly je rekao: „Obavezujem se na zajednički rad sa Vama, i drugim članovima Predsjedništva, kao i svim nivoima vlasti u BiH sa ciljem podrške suverenitetu, stabilnosti i sigurnosti svih građana ove divne zemlje, te podrške euro-atlantskom putu koji su oni odabrali. Kako se izbori u Bosni i Hercegovini bliže, uvjeravam Vas i u punu podršku Ujedinjenog Kraljevstva svim građanima i institucijama koji rade na omogućavanju ovog ključnog izražavanja demokratske volje građana.  Brza implementacija rezultata i formiranje vlada spremnih na saradnju će biti jednako važno za zadržavanje povjerenja glasača”, rekao je Reilly.

On je naglasio da je Ujedinjeno Kraljevstvo posvećeno radu sa političkim liderima, zvaničnim institucijama, kompanijama i civilnim društvom “kako bi pomoglo da se izgradi ekonomska sigurnost, promovira jača trgovina, investicije i partnerstvo naših zemalja – što je osnova za zajedničku sigurnost, stabilnost i prosperitet.“

Ambasador Reilly imenovan je za ambasadora Njenog Veličanstva u Bosni i Hercegovini nakon što je okončan mandat Matta Fielda.

Donedavno je bio specijalni izaslanik Ujedinjenog Kraljevstva za Rog Afrike i Crveno more, a tokom svoje karijere je intenzivno radio u Istočnoj Africi i na Srednjem Istoku, sa fokusom na sigurnost, stabilnost i prosperitet.

U periodu 2013-2014. godine bio je zamjenik šefa misije i direktor Odjela za trgovinu i investicije (UKTI) Britanske ambasade u Rijadu, Saudijska Arabija.

Prethodno je radio na pitanjima Zapadnog Balkana kao zamjenik šefa Odjela za Zapadni Balkan i proširenje EU, 2010-2013. godine. Prije toga, proveo je četiri godine na poziciji šefa Političkog odjela u Moskvi.

Ministarstvu inostranih poslova Ujedinjenog Kraljevstva pridružio se nakon završenog Univerziteta u Edinburgu.

OSTAVITI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Unesite Vaše ime