NOVI HRVATSKI PREDSJEDNIK I NASLIJEĐE POLITIKE KGK: Historijska odgovornost Zorana Milanovića

Ne treba se zavaravati, iako ideološko i politički ljevičar, Milanović je posljednjih godina u odnosu na BiH pokazivao političke manire desnice, ranije je nazvavši «državom sranjem», dok je nedavno tokom TV-sučeljavanja sa Kitarović izjavio da je to zemlja «u kojoj živi puno muslimana»

Zoran Milanović, nekadašnji lider SDP-a Hrvatske, novi je predsjednik Republike Hrvatske, objavili su sinoć svi svjetski mediji.

Milanović će nakon inauguracije za nekih tridesetak dana na ovoj poziciji naslijediti HDZ-ovku Kolindu Grabar-Kitarović, prvu hrvatsku ženu-predsjednicu, koju su stranačke kolege u nekim izjavama neposredno nakon izbora već bacili «niz vodu».

O Grabar-Kitarović, njenoj ekstremno desnoj politici, koketiranju sa ustaštvom i neskrivenoj mržnji prema pripadnicima drugih etničkih grupa iz susjedstva, najprije Bošnjacima – nekom drugom prilikom; zasad je tek dovoljno konstatirati da su o ovoj ženi sklonoj skandalima (a mnogi tvrde i konzumiranju alkohola) najbolje priče ispričali njeni gafovi. Imala ih je, naime, bezbroj.

Kada je, pak, o Milanoviću riječ, ovaj će političar u datom trenutku imati historijsku odgovornost da pronađe vlastiti modus operandi u odnosima sa susjednom Bosnom i Hercegovinom, državom s kojom Hrvatska dijeli najdužu granicu i mnoge rodbinsko-prijateljske odnose. Ali i državom s kojom je Hrvatska, zbog svoje neiskrene politike koju je personificirala Kolinda Grabar-Kitarović, na najnižoj razini odnosa od uspostavljanja daytonskog mira 1996. godine.

Da li će Milanović u tome uspjeti – suštinski zavisi od toga da li će željeti da uspije. Ne treba se zavaravati, iako ideološko i politički ljevičar, Milanović je posljednjih godina u odnosu na BiH pokazivao političke manire desnice, ranije je nazvavši «državom sranjem, zemljom bez reda i poretka» (što i nije daleko od istine), dok je nedavno tokom TV-sučeljavanja sa Kitarović izjavio da je to zemlja «u kojoj živi puno muslimana».

Izjava utemeljena na predrasudama, ksenofobiji i šovinizmu. Najmanje je važno da li je Milanović ovakvim i sličnim stavovima ciljao na dio glasova desnice koje su «otpali» u prvom krugu predsjedničkih izbora zajedno sa Miroslavom Škorom, koliko je važno šta nakon nje slijedi. Kakav će kurs Milanović u startu zauzeti prema BiH i njenim predstavnicima (prevashodno članu Predsjendištva BiH Željku Komšiću) i kakve će političke poruke poslati.

Hrvatsku i Bosnu i Hercegovinu povrh svega danas opterećuju mnoga neriješena pitanja, poput Pelješkog mosta, granice kod Kostajnice, lokacije za odlagalište nuklearnog otpada, pitanje migranata i dr., no najviše od svega duboko miješanje u unutrašnje stvari suverene države preko HDZ-a BiH kojim godinama vlada politička sekta korumpiranih i kriminaliziranih političara na čelu sa Draganom Čovićem.

Iz svega su proizašle i mnoge afere, kao i najveća od njih kada je hrvatska obavještajna služba (SOA), uz pomoć domaćih jataka, našoj državi pokušala da podmetne terorizam vrbujući selefije da prenose oružje iz Hrvatske u BiH.

No, na sraman i skandalozan način ova je afera zataškana u Tužilaštvu BiH. Poptuno kontrolu nad ovim procesom imala je glavna tužiteljica Gordana Tadić, inače Čovićeva osoba od povjerenja.

Sve to čeka Zorana Milanovića.

A očekuju ga, nesumnjivo, i plastični osmijesi «majorozirane» hadezeovske elite iz Hercegovine, dovoljno kvarne i korumiprane da organizira autobuse glasača kako bi pomogla njegovoj suparnici Kitarović, plačajući po glasu 500 kuna (kroz protuvrijednost «Konzumovog» bona za hranu!), ali i dovoljno mudre da se iz svega izvuku neokrznuti. Zasad.

Najpragmatičniji među njima je čovjek kojem su u životu sveti samo vlastiti bankovni računi, Dragan Čović. On je, ne trepnuvši, zaboravio na autobuse i bonove i prvi «čestitao Milanoviću» iz «mrskog komunističkog SDP-a», no neki, poput nesretnog doktora, predsjednika Glavnog vijeća HNS-a Bože Ljubića, inače čovjeka koji je godinama prištekan na sve moguće budžetske sise u BiH i Hrvatskoj, to nije uspjelo za mozgom, jer je to naprosto jače od njega. Nije poznato da li je Ljubiću pozlilo, kako govore neke infomacije, ali nesumnjivo ga je rezultat predsjedničkih izbora u Hrvatskoj dotukao.

Dakle, od suštinske važnosti za odnose u regiji ali i dva naroda bit će ponašanje novog hrvatskog predsjednika i politički kurs koji će zauzeti prema zvaničnom Sarajevu, ali i u odnosu na HDZ BiH.

U slučaju ovog prvog, da li će Milanović prekinuti sa Kitarović-HDZ-ovom politikom «aparthejda» prema većinskom stanovništvu u BiH, utemeljenom na šovinizmu i predrasudama, odnosno zamjeni teza o «ugroženosti i majorizaciji».

I u slučaju ovog drugog, da li će novi hrvatski predsjednik iskoristiti odsudni momenat vlastite popularnosti i pozicije i pokušati nepovratno devalvirati politiku HDZ-a koji puca po šavovima, ili će im, pak, baciti pojas za spasavanje i potvrditi tezu da je politika zvaničnog Zagreba prema BiH (p)ostala ista, suštinski neprijateljska, bez obzira ko joj je na čelu.

Na nama je da sačekamo.

Almedin ŠIŠIĆ
Almedin ŠIŠIĆ
Bosanskohercegovački novinar, glavni i odgovorni uradnik portala Inforadar.ba

Povezane vijesti

NAJNOVIJI ČLANCI