Nepoznati počinioci uništili su  partizanski spomenik u Spomen-parku Bugojno. Ovaj vandalski čin, saopšteno je iz Predsjedništva UABNOR-a, desio se u noći sa 19. na 20. septembar, a slučaj je prijavljen nadležnoj Policijskoj upravi Bugojno.

Iz UABNOR-a ističu da je ovo „zločin prema kulturno-historijskom blagu Bugojna i BiH“, te dodaju da „ima onih veleizdajničkih petokolonaša koji iznutra djelujući idu na ruku i pod ruku sa spoljašnjim mrziteljima, razbijačima, djeliteljima BiH“. Ima ih, dodaju.“

IZ UABNOR-a su pozvali sve građane koji imaju bilo kakva saznanja i informacije u vezi sa ovim zločinom prema Bugojnu da ih dostave u prostorije Udruženja.

Povodom cijelog slučaja za sada nije bilo zvaničnog oglašavanja lokalnih organa vlasti, niti je gradonačelnika Bugojna Hasan Ajkunić (SDA) ovaj vandalizam osudio.

Podsjećamo da ovo nije prvi slučaj devastacije partizanskih spomenika, spomen bista i groblja koji se desio u BiH. Partizansko spomen-groblje u Mostaru u više navrata bilo je meta napada i rušilačkih pohoda, a posljednji se desio u novembru prošle godine.

Antifašisti upozoravaju da su ovakvi vandalski činovi kontinuitet politika započetih širom BiH, ali i većine država bivše Jugoslavije početkom 90-tih godina prošlog vijeka, kojima su se sljedbenici novih „demokratskih“ vlasti razračunavali  „s mračnom komunističkom prošlošću“.

Počinioci ovih krivičnih dijela u pravilu ostaju „nepoznati“, a pripadnici policije, kao ni ostale strukture vlasti, ni u jednom slučaju nisu pokazale interes da ove slučajeve istraže i odgovorno primjereno kazne.

Bosanskohercegovačka novinarka i građanska aktivistica. Članica redakcije Inforadara. Tokom karijere izvještavala za više bh i inostranih medija: Oslobođenje, BHT, BIRN, VOA, RFERL, IWPR, Anadolu Agency, Reuters.

OSTAVITI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Unesite Vaše ime