Osmog marta ponesite svoje crvene ruževe i krenite sa nama u OSMOMARTOVSKI MARŠ ispred Narodnog pozorišta Republike Srpske tačno u podne – KADA PREKIDAMO ŠUTNJU U IME SVIH ŽENA!

Pozivamo vas da nam se pridružite u osmomartovskom maršu po 9. put – jer zajedno smo glasniji! Tema ovogodišnjeg marša je #ŠUTNJA i pod parolom #ŠutnjaNasNeŠtiti želimo na jednostavan način poručiti da treba da reagujemo, te glasno ukažemo na problem i potražimo pomoć.

Šutnja medija, akademske zajednice, javnih institucija i javnih ličnosti, udruženja građana, pojedinaca kao građana, ali po najviše samih žena o problemima žena – treba da se prekine!

Nadamo se što većem odazivu i angažmanu svih nas, kako bismo zajedno uticali na podizanje svijesti – čime želimo osnažiti i edukovati žene koje imaju probleme da traže pomoć i reaguju.

Ohrabrimo i stanimo uz sve žene, te ih uputimo zajedno na prave adrese koje pružaju konkretne informacije i usluge ženama koje žele da prekinu svoju šutnju i preuzmu kontrolu nad svojim životom.

U cilju senzibiliziranja šire javnosti, u četvrtak 5. marta s početkom u 18 časova u prostorijama lonac hub-a, na adresi Veselina Masleše 1/13, održat će se  otvoreni forum su predstavnicima sigurnih kuća u BiH, Centra za socijalni rad Banja Luka, Ministarstva unutrašnjih poslova RS, medija i organizacija civilnog društva.

Kada se govori o rodno zasnovanom nasilju, statistika je i dalje poražavajuća i kaže da je tokom 2019. godine 12 žena u BiH ubijeno je od strane trenutnih i bivših partnera. Ovakve slučajeve mediji objavljuju sa naslovima poput: „Ljubav tragično okončana“, a prisutne su i javne kampanje poput „Djeca nam se rađala“, „7na1“ i sl. Kakvu poruku šaljemo, kako da reagujemo, da li treba iko da odgovara i šta možemo realno promijeniti?

Statistika Sigurne kuće u Banja Luci tokom 2019. govori da je putem SOS telefona „1264“ evidentirano ukupno 1.276 poziva žrtava nasilja u porodici, što na dnevnom osnovu iznosi tri poziva.

Mjeru podrške u Sigurnoj kući je koristilo 40 osoba, i to 19 žena i 21 dijete, žrtava porodičnog nasilja. Prosjek godina žena u Sigurnoj kući iznosi 32 godine.

Izmjenama i dopuna Zakona o zaštiti u porodici, koji će na snagu stupiti u maju 2020. godine, nasilje u porodici se tretira kao krivično djelo: I ŠAMAR JE KRIVIČNO DJELO!

U Zakon su integrisani novi članovi koji se odnose na institut osobe od povjerenja žrtvama nasilja i obavezno informisanje žrtava nasilja o pravima koje mogu ostvariti. U parlamentarnoj proceduri RS je i Zakon o besplatnoj pravnoj pomoći, kojim je predviđeno da žene žrtve nasilja u porodici budu prepoznate kao korisnice ovog prava bez obzira na imovinski cenzus.

Bosanskohercegovačka novinarka i građanska aktivistica. Članica redakcije Inforadara. Tokom karijere izvještavala za više bh i inostranih medija: Oslobođenje, BHT, BIRN, VOA, RFERL, IWPR, Anadolu Agency, Reuters.

OSTAVITI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Unesite Vaše ime