Ostvaren napredak u povlačenju sredstava iz Programa Kreativna Europa

Prema dostupnim informacijama u 2023. godini aplikanti iz Bosne i Hercegovine u okviru programa Europske unije Kreativna Europa dobili su sredstva u iznosu od 1.002.473,87 eura. Riječ je o bespovratnim sredstvima Europske unije.

U potprogramu Kultura, Bosna i Hercegovina je imala 12 uspješnih aplikanta čiji projekti su podržani ukupnim iznosom od 350.961,66 eura. U potprogramu Medija, projekti četiri uspješna prijavitelja iz Bosne i Hercegovine podržani su ukupnim iznosom od 491.517,25 eura, dok je u Međusektorskom potprogramu projekt jednog uspješnog prijavitelja iz Bosne i Hercegovine podržan iznosom od 159.994,96 eura.

Vijeće ministara BiH usvojilo je na 52. redovitoj sjednici 18. lipnja na prijedlog Ministarstva civilnih poslova Informaciju o sudjelovanju Bosne i Hercegovine u ovom programu u 2023. godini. Ovo nisu konačne brojke, proces ugovaranja još traje, a rezultati će biti objavljeni do kraja 2024. godine, saopćeno je iz Ministarstva civilnih poslova BiH.

Ministrica civilnih poslova BiH Dubravka Bošnjak izjavila je da je zadovoljna koliko je povučeno sredstava u prošloj godini, te da se nada da će u budućnosti rezultati biti još bolji.

Program Kreativna Europa  je okvirni program Europske unije za potporu europskom audiovizualnom sektoru, kao i ostalim kulturnim i kreativnim sektorima.

S proračunom od 2,4 milijarde eura za razdoblje 2021.-2027., program daje potporu desecima tisuća umjetnika, stručnjacima u području kulture i audiovizualnim djelatnostima te organizacijama u području scenskih umjetnosti, likovne umjetnosti, izdavačke djelatnosti, filma, televizije, glazbe, interdisciplinarne umjetnosti, naslijeđa, kao i industriji video igrica.

Trenutačno se provodi drugi ciklus programa. U prvom, koji je trajao u  razdoblju 2014.-2020. institucije i organizacije iz BiH povukle su 4.520.000 milijuna eura, dok je u aktualnom ciklusu programa 2021.-2023. povučeno 4.980.000 milijuna eura.

Radi ostvarivanja boljih rezultata u ovom programu uspostavljen Desk Kreativna Europa koji radi na promociji Programa u Bosni i Hercegovini i koji pruža relevantne informacije o različitim vrstama financijske potpore dostupne u okviru politike Europske unije, te pomaže kulturnim i kreativnim akterima u prijavljivanju u okviru programa.

Posebno značajno je organiziranje radionica, info dana, seminara, konferencija i ostalih aktivnosti s ciljem osiguravanja vidljivosti programa.

Info dani za program Kreativna Europa u ovoj godini održani su u Trebinju, Mostaru, Višegradu, Sarajevu, Banja Luci i Ljubuškom. Do kraja godine info dani bit će održani  u Doboju, Tuzli, Bijeljini, Stocu, te ponovo u Banja Luci.

Sporazum između Bosne i Hercegovine i Europske unije o sudjelovanju Bosne i Hercegovine u programu Kreativna Europa (2021-2027) stupio je na snagu 3. svibnja 2022. godine.

FENA

Povezane vijesti

NAJNOVIJI ČLANCI