PENZIONERI NA DAN: Iz skupštinskih klupa s otpremninom u penziju, pa nazad na posao

Šestorici poslanika i delegata iz oba doma Parlamentarne skupštine BiH u ovoj godini je, kao što se i najavljivalo, isplaćeno ukupno 180.000 KM otpremnine zbog odlaska u penziju, nakon čega su nastavili da rade i primaju platu!

Kako je za Srpskainfo potvrđeno u Parlamentarnoj skupštini BiH, otpremnine su u ovoj godini isplaćene poslanicima SDS, Mirku Šaroviću i Draganu Mektiću, delegatima SNSD, Lazaru Prodanoviću i Nikoli Špiriću, te delegatu HDZ i lideru te stranke Draganu Čoviću, kao i delegatu i predsjedniku SDA, Bakiru Izetbegoviću.

Prodanović je dobio 28.425 KM otpremnine, Špirić 29.797, Šarović 28.263 KM, Mektić 28.770 KM, Izetbegović 29.673 KM, a Čović 29.777 KM.

Njih šestorica su, kako je potvrđeno u PSBiH, stekli pravo na naknadu koja se isplaćuje pri odlasku u penziju, pa im je, u skladu s tim, novac u međuvremenu isplaćen.

“Sve po propisu”

I oni su, kao i njihovi prethodnici prethodnih godina, nakon dodijeljene otpremnine podnijeli zahtjeve za sticanje statusa stalnih zaposlenika u PS BiH, te nastavili raditi i primati platu, a propisi im omogućavaju da uz to primaju i penziju!

Poslanik Dragan Mektić u izjavi za Srpskainfo potvrdio je da mu je isplaćena otpremnina, koje se po zakonu ne može odreći, i da će je utrošiti u humanitarne svrhe.

– Već duže vrijeme finansiram dvoje djece iz Prnjavora čiji je otac umro. Finansiram njihovo školovanje, sređivao sam kuću u kojoj žive, kupovao namještaj i slično, pa planiram da dio novca namijenim njima i da im nastavim pomagati – kaže Mektić.

Izetbegović je ranije saopštio da će otpremninu usmjeriti u svrhe u koje “redovno izdvaja značajan dio svojih primanja, kao podršku udruženjima i pojedincima”, ali nije poznato da li je to i učinio.

Slično je ranije za Srpskainfo rekao i Lazar Prodanović, koji je pojasnio da se i ranije odricao određenih primanja u korist onih kojima je to potrebno. Nije poznato da li će isto učiniti i preostala trojica “penzionera”.

Jednodnevni penzioneri

Po važećem zakonu, otpremnina iznosi šest prosječnih plata, a isplaćuje se kako bi se radnicima nakon višedecenijskog radnog staža olakšala penzija.

O političarima penzionerima na jedan dan i njihovim visokim otpremninama javnost je do sada čula bezbroj puta, a da je potrebno ovu praksu zaustaviti do sada je u više navrata upozoravano i iz Kancelarije za reviziju institucija BiH.

Pravo na otpremninu zbog odlaska u penziju prošle godine su stekli poslanici Bariša Čolak iz HDZ i Dragan Bogdanić iz SNSD, a u revizorskom izvještaju Parlamentarne skupštine BiH za 2020. godinu navedeno je da je i u toj godini na isti način penzionisan još jedan poslanik Predstavničkog doma, koji je dobio 28.998 KM.

– Otpremnina je isplaćena u maju 2020. godine. Postupcima revizije utvrdili smo da je ove godine nastavljena praksa ponovnog aktiviranja statusa profesionalnog poslanika nakon sticanja uslova za odlazak u penziju. U praksi to znači da je poslaniku koji je imao puni radnopravni odnos, uz prekid radnog odnosa od tri dana isplaćena otpremnina u iznosu od 28.998 KM, te mu je ponovo aktiviran radnopravni status u Parlamentarnoj skupštini BiH u istom mjesecu, odnosno nakon tri dana – stoji u izvještaju revizora.

U izvještaju stoji i preporuka “da se preispita i definiše ovakva praksa isplate otpremnine uvažavajući sve specifičnosti i okruženje u kojem Parlamentarna skupština funkcioniše i djeluje”.

Izvor: Impulsportal

Povezane vijesti

NAJNOVIJI ČLANCI