Iz njemačko-bosanskohercegovačke mreže Pangea ukazali su njemačkom predsjedniku Frank-Walteru Steinmeiru zašto je pogrešna njegova namjera da odlikuje izraelskog historičara Gideona Greifa.

To su učinili saopćenjem nakon što su dobili, kako su naveli, desetine poruka ogorčenih sugrađana iz Njemačke i susjednih država. Istakli su Steinmeiru, koji je zvaničnik Socijaldemokratske partije (SPD), šta se dešavalo tokom posljednjeg rata u Bosni i Hercegovini, posebno u Srebrenici.
Osim toga, osvrnuli su se i na rad Nezavisne međunarodne komisije za istraživanje stradanja naroda u Srebrenici, koji je osnovala Republika Srpska. Upravo je Greif bio na čelu ove komisije čiji je rad sporan.

U Pangei su naglasili da su citirali dijelove iz, kako su istakli, skandaloznog završnog izvještaja takozvane Nezavisne međunarodne komisije. Pozvali su se na izjavu zamjenika predsjednika Svjetskog jevrejskog kongresa Menahema Z. Rosensafta za kojeg su podsjetili da je prošlog ljeta oštro kritikovao komisiju na čijem je čelu bio Greif.

Pozvali su se i na presude Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju (ICTY) i Međunarodnog suda pravde (ICJ). Napomenuli su i na, kako su ocijenili, nepoznate široj javnosti presude njemačkih sudova koji su, pored Srebrenice, krajem 90-ih i početkom 2000-ih utvrdili genocid i u drugim općinama u Bosni i Hercegovini u periodu od 1992. do 1995.

Značajne dijelove ovih presuda potvrdio je i, kako su saopćili, Evropski sud za ljudska prava u Strazburu. Spomenuli su i konkretne sudske predmete poput “Jorgić”, “Novislav Đajić” i “Maksim Sokolović”.

Steinmeiru su preporučili i projekat oralne historije i intervjue onih koji su preživjeli genocid u Srebrenici u Memorijalnom centru Srebrenica i samu posjetu Memorijalnom centru kako bi, kako su naveli u Pangeai, na mjestu događaja intenzivno razmišljao o tome šta bi odlikovanje negatora genocida značilo za ljude koji su sve izgubili tokom jula 1995.

Izvor: Klix

OSTAVITI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Unesite Vaše ime