Ustavni sud je, naime, prije nekoliko dana utvrdio da je Ustavu BiH suprotan član 53. Zakona o poljoprivrednom zemljištu RS-a kojim je propisano da predmetno poljoprivredno zemljište, koje je javno dobro, odnosno državno vlasništvo, po sili zakona postaje vlasništvo i posjed Republike Srpske.

Cvijanović je nakon sastanka rekla da je to prvi zaključak sastanka. Dodala je da će predstavnici RS-a obustaviti učešće u odlučivanju na nivou BiH dok se ne donese novi zakon o Ustavnom sudu BiH u kojem neće biti stranih sudija u ovom sudu.

Drugi zaključak je da će biti zatraženo održavanje hitne sjednice Narodne skupštine RS-a.

“Željeli smo da čujemo mišljenje zvaničnika RS-a, predstavnika RS-a u institucijama BiH, kao i lidera parlamentarnih političkih partija u Republici te smo posligli saglasnost i donijeli dva zaključka”, navela je ona.

Sastanku su u Palati Republike Srpske prisustvovali predsjednica RS-a Željka Cvijanović, član Predsjedništva BiH Milorad Dodik, predsjednik Narodne skupštine RS Nedeljko Čubrilović, premijer RS-a Radovan Višković, ministri u Vladi RS-a, predsjedavajuća Vijeća naroda Republike Srpske Nada Tešanović i predsjednik Ustavnog suda RS-a Džerard Selman.

Podsjetimo, odlučujući po zahtjevu sedam delegata Vijeća naroda Republike Srpske za ocjenu ustavnosti ovog člana zakona, Ustavni sud je utvrdio da je riječ o isključivoj nadležnosti BiH u regulisanju pitanja državne imovine.

Najoštriji kritičar odluke bio je član Predsjedništva BiH Milorad Dodik koji je prvi “osuo paljbu” po Ustavnom sudu BiH.

Govoreći o Dodikovim napadima na Ustavni sud BiH, predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Željko Komšić rekao je da je vladavina prava “temelj europske civilizacije”, te kako nikakvi niži nivoi vlasti ne mogu dovoditi u pitanje institucije Bosne i Hercegovine.

Komšić je dodao da su bilo kakve najave neposluha i poricanja sudskih odluka po pravnim propisima bilo gdje na svijetu akt pobune i stavljanje samog sebe izvan zakona.

“Što se institucije više dovode u pitanje, mi ćemo biti odlučniji da ih branimo. Bilo kakvo vanustavno djelovanje je neprihvatljivo i nikakvo galama i psovanje neće promijeniti odluke institucija BiH pa time ni Ustavnog suda Bosne i Hercegovine”, rekao je Komšić.

Izvor: Klix

OSTAVITI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Unesite Vaše ime