Poznati hrvatski historičar, političar i pisac Ivo Banac preminuo je u utorak, nakon teške bolesti, u 74. godini, prenosi Večernji.hr.

Banac je bio profesor emeritus historije prestižnog Univerziteta Yale, a bio je i ministar za zaštitu okoline i prostornog uređenja u Vladi Republike Hrvatske (2003.) te predsjednik Liberalne stranke (2003.–2004.).

Također, od 2004. do 2007. godine bio je poslanik u Hrvatskom saboru.

Autor je i urednik velikog broja knjiga, članaka, recenzija, priloga, mišljenja i intervjua, a među najznačajnijim je monografija “Nacionalno pitanje u Jugoslaviji: Porijeklo, povijest, politika”.

U jednom od intervjua za portal Klix.ba upriličenom 2014. godine Banac je tvrdio da Milorad Dodik računa na ruski scenarij u Bosni i Hercegovini, aludirajući na tada aktuelnu situaciju na Krimu.

“Rusija se upliće na razne načine. To je posve izvjesno. Pitanje je samo do koje mjere i kojim instrumentima će se pokazati. (…) Jedini prostor gdje oni mogu igrati tu igru bez nekih naročitih prepreka je još uvijek jugoistočna Evropa. Kada bi BiH bila u EU i NATO-u, onda bi sve bilo riješeno. Ali, do toga predstoji mnogo posla. A to je upravo ono što Dodik želi da spriječi”, komentirao je.

OSTAVITI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Unesite Vaše ime