U znak sjećanja na 31. maj 1992. godine, dan kada je Krizni štab opštine Prijedor primorao nesrpsko stanovništvo da svoje kuće i stanove označe bijelim zastavama, a ukoliko se kreću gradom bijelim trakama oko ruke, i ove godine u gradu na Sani i nizu gradova širom svijeta mirnim šetnjama s bijelom trakom na ruci obilježit će se Dan bijelih traka.

Iz Inicijative Jer me se tiče, kao organizatora ovog događaja u Prijedoru, saopšteno je da će se prije početka šetnje učesnici upoznati s lokacijom za koju su lokalne vlasti saglasne da se na njoj izgradi memorijal za 102 ubijene prijedorske djece.

Navode i da bi tokom ove godine trebale biti obavljene sve administrativno-tehničke radnje, kako bi do idućeg Dana bijelih traka memorijal bio podignut.

„Tako ćemo ostvariti jedan od prvih postavljenih ciljeva koje je pred sebe postavila građanska Inicijativa ‘Jer me se tiče’, zajedno sa drugim organizacijama i pojedincima koji su se priključili i podržali roditelje ubijene prijedorske djece“, dodaju iz ove organizacije.

Zbog ograničenog broja učesnika, koje je uslovljeno mjerama za sprječavanje širenja pandemije Covid-19, iz inicijative Jer me se tiče pozvali su sve koji su namjeravali doći u Prijedor da ove godine Dan bijelih traka obilježe u svojim zajednicama tako što će tog dana prošetati sa bijelom trakom na lijevoj ruci.

„Tako ćete na najjednostavniji način obilježiti Dan bijelih traka i na najizravniji način dati lični doprinos u ostvarenju ciljeva koje su postavili organizatori, a jedan od prvih je i izgradnja memorijala za ubijenu djecu. Pored nošenja bijele trake na ruci Dan bijelih traka možete obilježiti i postavljanjem bijelih čaršava na prozore vaših kuća i balkona. Fotografije i video sa bijelim trakama možete objavljivati na društvenim mrežama i dijeliti ih sa drugim učesnicima“, stoji u saopštenju za javnost.

U koloni učesnika, navode iz Inicijative, koji će proći glavnom prijedorskom ulicom, moći će da budu samo oni koji budu imali ružu sa imenom jednog ubijenog djeteta. Međutim obilježavanje nije ograničeno prostorom i vremenom, svako od vas može nositi bijelu traku i obilježiti taj dan i ako se ne nađe u koloni sa ružama.

OSTAVITI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Unesite Vaše ime