Pripadnicima Oružanih snaga BiH u konzervama s junetinom isporučena svinjetina

“Kao rezultat interne istrage utvrđeno je da su dva dobavljača s kojima je MO BiH sklopilo ugovore o snabdijevanju konzerviranim obrocima s junećim mesom te pitama s mesom izvršila isporuku dijela predmetnih artikala ishrane u kojima je, a na osnovu laboratorijskih analiza nadležnih zavoda, pored deklarisanih sastojaka, utvrđeno i postojanje svinjskog proteina. Imajući u vidu da je predmetna isporuka hrane izvršena suprotno ugovorima i deklaracijama na proizvodima, predmetni artikli su distribuirani pripadnicima OS BiH, uključujući i pripadnike OS BiH islamske vjeroispovijesti, čime su prekršene odredbe Pravilnika o ishrani u MO i OS BiH”, navode iz Ministarstva odbrane BiH.

Ističu da su odmah po prvoj izraženoj sumnji zabranili upotrebu spornih artikala u ishrani pripadnika u komandama i jedinicama OS BiH do okončanja svih laboratorijskih analiza iz predmetnih nabavki.

“U skladu s utvrđenim činjenicama Ministarstvo odbrane BiH će poduzeti mjere i aktivnosti u cilju pravne zaštite interesa MO i OS BiH u predmetnim stvarima. Također će se, u cilju jačanja sistema planiranja, kontrole i nadzora nad artiklima ishrane, provesti aktivnosti radi utvrđivanja eventualne odgovornosti pripadnika MO i OS BiH koji bi se mogli dovesti u vezu s utvrđenim propustima”, poručili su iz Ministarstva odbrane BiH.

Ovo nije prvi problem s ishranom u Oružanim snagama BiH. Naime, 2016. godine u javnost su procurile informacije kako vojnici Oružnih snaga BiH jedu zalihe konzervirane hrane kojoj ističe ili je istekao rok trajanja.

Tada su iz Zajedničkog štaba OS BiH naveli da su uočene promjene na ambalažama konzervirane hrane u smislu deformisanosti, korozije ili bombaže te da su dobavljači vršili zamjenu konzervi u skladu s važećim ugovorom. I resorna ministrica Marina Pendeš potvrdila je da je bilo pokušaja da se vrate konzerve kojima je istekao rok, ali ni dvije godine kasnije nije poznato ko je naručio više od 300 tona konzervi kojima ističe ili je istekao rok trajanja.

Kako smo ranije pisali, a prema podacima o javnim nabavkama za period od 2011. do 2015. godine, Ministarstvo odbrane naručivalo je konzerve od firmi Akova Impex Sarajevo, Kreis BiH, Duga komerc, Pakol Pale i Nedomex Pale. Svi dobavljači su tvrdili da su robu isporučivali pravilno, prema tenderskoj dokumentaciji i traženim LOT-ovima. Prema ugovoru, niko od njih nije dužan vršiti povrat robe kojoj ističe ili je istekao rok trajanja.

Podsjećamo, izvještaji Zajedničke komisije za odbranu i sigurnost Parlamenta BiH iz 2016. godine pokazali su da je Ministarstvo odbrane BiH nabavilo nepotrebne i ogromne količine konzervi za pripadnike OS BiH, no iz Ministarstva su nabavku pravdali slučajevima nužde poput požara, poplava i mobilizacije.

Izvor: Klix

Povezane vijesti

NAJNOVIJI ČLANCI