Bio bi sretan ministar zdravstva RS da se sve za ono što je uradio završi na sankcijama SAD-a. No, dođe li dan da tužioci otkažu Dodiku poslušnost, Alen Šeranić i ostali će ponovo s Dodikom „rame uz rame“, samo ovoga puta na optuženičkoj klupi.
Piše: A. Gutić

Mnogo toga može izgovoriti ministar zdravlja Republike Srpske Alen Šeranić povodom stavljanja na listu sankionisanih od strane Sjedinjenih Američkih Država, samo ne da nije znao šta radi povodom predlaganja i usvajanja zakona kojim se osniva entitetska Agencija za lijekove i medicinska sredstva.

Narodna skupština Republike Srpske usvojila je oktobra prošle godine po hitnom postupku Zakon  o lijekovima i medicinskim sredstvima RS čiji je predlagač resorni ministar Alen Šeranić. Zakonom se ukida ovlast Agencije za lijekove i medicinska sredstva BiH i prebacuje na buduću entitetsku.

Šeranić je kao i Dodik i premijer Radovan Višković i niz drugih ministara, poslanika, direktora bolnica znao da razlog osnivanja entitetske Agencije nije bio usmjeren samo na ukidanje jedne državne institucije, neko je bilo i svojevrsno zataškavanje krivičnog djela neovlaštene trgovine i korištenja industrijskog kiseonika za liječenje pacijenata umjesto zakonom propisanog medicinskog kiseonika.

Nakon što je prije 9 mjeseci otkriveno da zdravstvene ustanove u Republici Srpskoj za liječenje pacijenata redom koriste industrijski, a ne medicinski kiseonik, uplašeni mogućom reakcijom javnosti, vlast ovog entiteta i direktori bolnica za sve okrivljuju – državnu Agenciju za lijekove!?

Podsjetimo,  ministar Šeranić dopisom Agenciji za lijekove i medicinska sredstva BiH upozorava direktora Aleksandra Zolaka na pogubnost tvrdnji kojim se dovodi u pitanje ispravnost kiseonika.

“Od Vas kao zdravstvenog radnika i direktora institucije koja, kao i Ministarstvo kojim rukovodim, u fokusu rada mora da ima zaštitu zdravlja građana, očekuje se da u ovoj situaciji učestvujete u iznalaženju rješenja za prevazilaženje problema, koji je evidentan ne samo u Republici Srpskoj, nego i u Federaciji BiH, a potencijalno pogađa sve ljude”, piše Šeranić.

Tako je Šeranić tražio prevazilaženje problema, za koje su i on i Dodik i ostala svita tvrdili da ne postoji!?

Dosljedna i neovisna istraga o stepenu čistoće kiseonika korištenog za liječenje pacijenata rezultirala bi optužnicama, no ovako su sve što se dešavalo pokušali praktično dekriminalizovati.

“Entonacionalističke stranke ne mogu kompromitovati budućnost Bosne i Hercegovine na štetu njenih građana,” bio je jasan američki državni sekretar Antony Blinken u poruci nakon objave novosankcionisanih političara u BiH, Alena Šeranića i predsjednika Federacije BiH Marinka Čavare.

Bio bi sretan ministar zdravstva RS da se sve ono što je uradio završi na sankcijama SAD-a. No, dođe li dan da tužioci otkažu Dodiku poslušnost, Alen Šeranić i ostali će ponovo s Dodikom „rame uz rame“, samo ovoga puta na optuženičkoj klupi.

Izvor: zurnal.info

OSTAVITI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Unesite Vaše ime