Više stotina građana okupilo se danas sarajevskoj Opštini Ilidža u znak protesta zbog ubistva jedne osobe i ranjavanja dva lica koja su zadobile tjelesne povrede.

Ubistvo se desilo u utorak 17. novembra u ilidžanskom naselju Otes, a prema podacima Ministarstva unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo, ubistvo je počinio migrant.

„I dalje se traga za počiniocem ubistva ali i ostalim migrantima koji su učestvovali u tuči“, saopšteno je iz kantonalonog MUP-a.

Okupljeni građani uputili su svim nadležnim institucijama KS te ministru sigurnosti BiH zahtjev da bez odlaganja, kako su istakli, „sklone migrante s ulica a potom ih deportuju u njihove matične države“.

„Mi smo dobri ljudi, pomagali smo svakom migrantu, a oni nam vraćaju ubistvom našeg sugrađana. Zato ministar sigurnosti neka nađe način kako da riješi ovaj problem“, rečeno je između ostalog na protestu. Okupljeni građani ustvrdili su da se sigurnosna situacija na Ilidži ali i ostalim dijelovima Kantona Sarajevo zbog prisutnosti migranata iz dana u dan pogoršava.

 

I dok su se na jednoj strani mogla čuti upozorenja upućena vlastima da će svojom inertnošću po pitanju rješavanja migrantske krize „dovesti narod u belaj“, pa i prijetnje da „među njima ima onih koji su hrabri i odvažni da stvar uzmu u svoje ruke“, istodobno je među okupljenim građanima bilo i onih koji su nastojali spustiti tenzije.

O svemu navedenom upoznat je dežurni tužilac Kantonalnog tužilaštva KS koji je izašao na mjesto događaja i rukovodio uviđajem. Prema do sada prikupljenim saznanjima, u vezu sa izvršenim krivičnim djelima ubistvo i teška tjelesna povreda dovode se tri NN lica migranta.

OSTAVITI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Unesite Vaše ime