Povodom četvrte godine od ubistva Dženana Memića ispred Narodnog pozorišta u Sarajevu na mirnim protestima okupilio se oko 1.000 građana koji su po devetnaesti put zatražili Pravdu Za Dženana.

U obraćanju okupljenim Dženanova sestra Arijana Memić podsjetila je da se danas navršavaju četiri godine od ubistva, četiri godine od nastojanja da pporodica dođe do istine “ko je ubio našeg Dženana”. Podsjetila je na hronologiju sudskih procesa koji su utvrdili da Dženan nije stradao u saobraćanoj nesreći, ali nisu dali odgovor na ključno pitanje ko su ubice njegovog brata. I ponovo podsjetila da je „Alisa Mutap, Dženanova djevojka, bila s njim u vrijeme ubistva“.

„Uhapsite Alisu Mutap i natjerajte je da kaže ko je ubio našeg Dženana. Ona nije bila nijemi svjedok i ako je, kako tvrdi, bila tog dana pretučena, zašto nikada nije tražila da se utvrdi ko je to učinio“, istakla je Arijana Memić. Dodala je da „živimo u državu u kojoj možeš ubiti, ukrasti i da za to nećeš odgovarati“.

U emotivnom govoru građanima je uputila molbu da „ostanu uz njenu porodicu“.

„Teško je živjeti bez voljenog. Kunem vam se da ćemo njegove ubice izvesti pred lice pravde ma koliko nas to koštalo“, kazala je Arijana.

Glavnu bh. tužiteljicu Gordanu Tadić pozvala je da preuzme predmet ubistva Dženana Memića i omogući da se ubice njenog brata privedu pravdi.

Muriz Memić, Dženanov otac istakao je da je on „samo običan čovjek koji traži pravdu za svog sina“.

„Nije moja dužnost da tražim ubice, to je posao pravosuđa. Ja mislim da sam ovo što sam do sada uradio sve što je do mene na najbolji način, poštujući Ustav, poštujući zakone ove države. Ali ova država radi protiv nas sviju”, istakao je Memić.

Kazao je da je bivša kantonalna tužiteljica Dalida Burzić očekivala da se „slučaj Memić riješi u sudnici, ne računajući da ima i poštenih sudija poput Igora Todorovića“.

„Da ima više Igora u sudu, tužiteljstvu, policiji, ovakve stvari se ne bi dešavale“, dodao je. Predsjedniku VSTS-a Milanu Tegeltiji je poručio da ga se ne boji, te da će „kroz zid proći ali će do istine doći“.

Advokat Ifet Feraget, pravi zastupnik obitelji Memić i Dragićević, kazao je da se u slučaju ubistva Memića „četiri godine vodi rat za istinu i pravdu“. Govoreći okupljenim, podsjetio je na niz nelogičnosti vezanih za Dženanovu smrt, optuživši ponovo predstavnike tužiteljstva Kantona Sarajevo da su skrivanjem dokaza i podmetanjem svjedoka sve učinili da zataškaju ubistvo tog mladića. Istakao je da za njega neprihvatljivo da ga upozoravaju „da se ne bavi politikom“.

„Ali politika je ko je ubio Dženana, ko je ubio Davida? I mi od Parlamenta moramo tražiti odgovore. Tražiti da čujemo šta će poduzeti s pravosuđem BiH, da utvrde razloge zašto su Dalida Burzić i Želimir Lepir odugovlačili kao tužitelji istragu, dozvolili da se unište dokazi. Slučaj Memić i Davidović su slika kriminalnog pravosuđa. I borba protiv toga se može voditi samo ako Gordana Tadić formira udarnu grupu za rješavanje slučaja Dženan Memić i David Dragičević”, podvukao je Feraget.

Iz pokreta Pravda za Dženana, najavljujući ovaj skup putem svoje Facebook stranice podsjetili  su da je „Kantonalni sud u Sarajevu 13. januara 2020. po drugi put donio oslobađajuću presudu Romima koji su optuženi da su Dženana usmrtili u saobraćajnoj nesreći“.

“Svima je jasno da je Dženan ubijen i da nije stradao u saobraćajnoj nesreći kako to tvrdi Tužilaštvo KS. Četiri godine traje naša borba, četiri godine bez našeg Dženana, četiri godine nastojanja da dokažemo nešto što je očito. Ubijen je”, naveli su iz pokreta Pravda za Dženana.

Dženan Memić je stradao u februaru 2016. godine. Zajedno s njim u ilidžanskoj Velikoj aleji bila je djevojka Alisa Mutap. Uslijed zadobijenih povreda, mladić je preminuo u Kliničkom centru Univerziteta u Sarajevu sedam dana kasnije.

Kantonalni Sud u Sarajevu je dva puta donio oslobađajuću presudu za Ljubu i Bekriju Seferovića koji su bili optuženi da su skrivili saobraćajnu nesreću u kojoj je stradao mladić. Sud je 13. januara utvrdio da Memić nije stradao u saobraćajnoj nesreći, nego od povreda nastalih udarcem tupim predmetom.

Na skupu su se obratili između ostalih i predstavnici grupe Pravda za Davida, Amir Agić, otac Selme Agić koja je život izgubila na pješakom prelazu u Sarajevu, majka Nadin Smajlović kojoj je KC Sarajevo uskratilo liječenje, kao i Edo Čelebić, predsjednik udruženje roditeja djece smještene u ustanovu za lica s posebnim potrebama u Pazariću.

„Ovo je tužan dan za porodicu Memić. Umjesto da se porodicama Memić i Dragičević njihov bol na svaki način olakša institucije im nude laži i podvale. U slučaju Memić bilo je kakvo takvo suđenje a zbog ubistva Davida Dragičevića već dvije godine nema ni optužnice“, kazala je Nensi Puškar, članica Pravde za Davida.

OSTAVITI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Unesite Vaše ime