PUT O TROŠKU DRŽAVE: Turković svoju knjigu dijaspori u Njemačkoj dilala po 20 eura

Prema informacijama s terena, Turković je, kako to i dolikuje jednom ozbiljnom kulturnom događaju, najprije obišla najveće i za prodaju knjige najpotentnije sjedište dijaspore u Minhenu, i to za Dan državnosti (25. novembra), 26. novembra družila se s dijasporom u džematu u Stuttgartu, a u nedjelju, 27. novembra, posjetila je džemat u Mainzu

Bosanskohercegovačka dijaspora iz tri njemačka grada, Minhena, Stuttgarta i Mainza, tokom proteklih nekoliko dama imala je čast i sreću da ugosti i upozna veliku zvijezdu bh. političke scene Biseru Turković, kao i njenu knjigu Moj životni put.

Kako je to Inforadar i najavio prošle sedmice, u vrijeme diplomatske krize u odnosima s Njemačkom, kao i sve dubljeg urušavanja bh. diplomatije kojom kao istaknuti kadar SDA rukovodi posljednje četiri godine, te diplomatskih skandala uzrokovanih antizapadnom kampanjom koje je u UN-u priredio kadar DF-a ambasador Sven Alkalaj, Bisera Turković umjesto da se bavi poslom šefice diplomatije za koji je debelo plaćena – odlučila je napraviti promociju svoje knjige u nekoliko njemačkih gradova, odnosno u tamošnjim džematima gdje se okuplja bošnjačka i bosanskohercegovačka zajednica.

Da bi priča imala kompletan paket aranžman, Turković se nije odlučila samo na promociju, već je pokazala toliko poznatu velikodušnost tako što je odlučila da pokuša da rasproda komplete knjigekoju joj je iz Sarajeva donijela mala skromna delegacija MVP-a.

Foto: Oduševljenoj dijaspori unaprijed najavljeno da će moći da kupe knjigu

Srećnici koje je zapalo da kupe „njen život put“ za tu vrstu zadovoljstva morali su da plate 20 eura. Kako se vidi na fotografiji na kojoj smo zbog mogućih neugodnosti sakrili identitet kupca, svi koji su iz novčanika izvadili 20 eurića za Biserinu knjigu, osim same knjige uz topli osmijeh dobili su i ispisanu posvetu.

Kako to obično biva, priređeno zadovoljstvo bosanskohercegovačkoj dijaspori organizirano je kao službeni put, sredstvima koje svi plaćamo kao poreski obveznici. U delegaciji ovog kulturnog performansa po džematima, osim same šefice Turković, učestvovali su i savjetnik za medije Tarik Lazović, kao i budući ministar-savjetnik u Beču, Šaban Forić, inače dugogodišnji glavni kadrovik u Kabinetu ministrice, koji je diplomatsko iskustvo sticao radeći u ambasadama u Bernu, Beču i Berlinu te GK u Minhenu na poslovima vozača/domara, konzularnog radnika i tehničkog sekretara. Nije poznato da li je u delegaciji učestvovao još neko iz sjedišta.

Foto: Lazović i Forić (treći i drugi s desna u prvom redu) tokom promocije knjige

Prema informacijama s terena, Turković je, kako to i dolikuje jednom ozbiljnom kulturnom događaju, najprije obišla najveće i za prodaju knjige najpotentnije sjedište dijaspore u Minhenu, i to za Dan državnosti (25. novembra). Dan poslije, 26. novembra, družila se s dijasporom u tamošnjemdžematu u Stuttgartu, a u nedjelju, 27. novembra, posjetila je džemat u Mainzu.

Ako se malo poigramo matematikom pa pretpostavimo da je u prosjeku prodala 50-ak knjiga po jednom gradu (što vjerujemo da je minimum), iz svega proizilazi da je Turković samo od ovog kratkog izleta zaradila oko 3.000 eura, ili oko 6.000 maraka, i to sve putujući s delegacijom o državnom, odnosno, trošku poreskih obveznika ove zemlje.

Ni to nije sve. Negdje je valjalo prenoćiti, jesti, imati troškove samog puta (dnevnice). Pošto znamo da šefica bh. diplomatije ne odsjeda u jeftinim hotelima (barem ne onim gdje je prenočište ispod 200 eura) i da ih je bilo najmanje troje u delegaciji, odnosno da su morali da prenoće najmanje tri puta(a vrlo vjerovatno četiri, možda i pet), lako dolazimo do cifre koju su platili poreski obveznici ove zemlje kako bi Bisera Turković u privatnom aranžmanu mogla da zaradi lijep novac na prodaji knjige budući da joj je plata ministrice od oko 5.000 KM očito nedostatna.

Ili kako to slikovito voli da kaže jedan kolega, ko nas je kleo – nije dangubio.

Almedin ŠIŠIĆ
Almedin ŠIŠIĆ
Bosanskohercegovački novinar, glavni i odgovorni uradnik portala Inforadar.ba

Povezane vijesti

NAJNOVIJI ČLANCI