Bivši komandant Vojske Republike Srpske Ratko Mladić osuđen je danas drugostepeno na doživotni zatvor zbog genocida, zločina protiv čovječnosti, kršenja zakona ili običaja ratovanja tokom rata u BiH 1992-1995.

Žalbeno vijeće odbacilo je sve žalbe koje je uputila Mladićeva odbrana. Kriv je za ubistva, kršenje običaja ratovanja, deportacije, nehumano premještanje stanovništva, terorisanje, napade na civile, genocid u Srebrenici…

Kako je rekla sutkinja Nyambe, Žalbeno vijeće je stava da nisu prekršena prava time da se neki incidenti nisu spomenuti u optužnici, kao i uključivanjem utvrđenih činjenica iz drugih predmeta, te da je bio teškog zdravstvenog stanja. Sutkinja Nyambe imala je izuzetno mišljenje po svim tačkama.

Proširila se lažna vijest o smrti Ratka Mladića | Bugojno Danas

Potvrđeni UZP-ovi za Sarajevo i Srebrenicu

Govoreći o sveobuhvatnom UZP-u koji je za cilj imao trajno uklanjnje Bošnjaka i Hrvata sa područja BiH na koje su Srbi imali pravo, Nyambe je istakla da je Mladić je od 12.5’92. znatno doprinio sveouhvatnom UZP-u. Žalbeno vijeće uz suprotno mišljenje Nyambe da Mladić nije dokazao da je Vijeće progiješilo u svojoj metodi ne bili izvukli zaključke o sveobuhvetnom UZP-u. Mladić nije pokazao da je Vijeće pogriješilo u ocjeni dokaza koje smatra oslobađajućim.

Isto je rečeno i za terorisanje i granatiranje Sarajeva. Njegova žalba je odbijena i u ovoj tački te je potvrđena njegova krivica za UZP na Sarajevo.

“Žalbeno vijeće također stava da Mladić nije pokazao da nijedan razumni presuditelj činjenica nije mogao zaključiti da terorisanje civila nije bio osnovni cilj djelovanja na grad”, rekla je sutkinja.

SUTKINJA KOJA ĆE PRESUDITI MLADIĆU: 'Bošnjaci su preuveličali patnje u Potočarima, a Ratko Mladić je samo 'želio da pomogne'' | Slobodna Bosna

Potvrđeno je i da je Mladić kriv za genocid u Srebrenici kao i masovne progone na tom području. Sutkinja Nyambe je imala suportno mišljenje i u ovoj tački.

Potvrđeno je da je Mladić bio u stalnoj vezi s štabovima Vojske RS te je bio upućen u akcije u Srebrenici.

Bez presude za Prijedor i ostale opštine

Podsjetimo, Haški tribunal (ICTY) je Mladića u prvostepenom postupku oglasio krivim za kršenje odredbi  Međunarodnog humanitarnog prava kao i kršenje zakona i običaja ratovanja.

Sažetak

 • Najtraženiji haški bjegunac, koji se od pravde skrivao skoro 16 godina, uhapšen je u Srbiji 26. maja 2011. i šest dana kasnije izručen Međunarodnom krivičnom sudu za bivšu Jugoslaviju (ICTY) u Hagu.
 • Prva optužnica protiv njega je podignuta 24. jula 1995. godine.
 • Rođen je 1943. godine u Božanovićima kod Kalinovika. Od kada je završio Vojnu akademiju u Beogradu bio je u aktivnoj vojnoj službi Jugoslovenske narodne armije (JNA).
 • Pred početak ratova na području bivše Socijalističke Federativne Republike Jugoslavije (SFRJ), 1991. godine, Predsjedništvo SFRJ unaprijedilo je Mladića u general-majora, a u aprilu 1992. godine, na samom početku rata u Bosni i Hercegovini, u general-potpukovnika. U maju 1992. godine je imenovan za komandanta Glavnog štaba novoformirane Vojske Republike Srpske.
 • Kao bivši ratni komandant Vojske Republike Srpske osuđen je 2017. godine na kaznu doživotnog zatvora prvostepenom presudom ICTY.
 • Danas sedamdesetdevetogodišnji Mladić je na doživotni zatvor osuđen zbog genocida, zločina protiv čovječnosti, kršenja zakona ili običaja ratovanja tokom rata u BiH koji je trajao od 1992. do kraja 1995. godine i u kojem je stradalo oko 100.000 bosanskohercegovačkih građana.
 • Utvrđeno je da je kriv za genocid počinjen nad oko 8.000 Bošnjaka u Srebrenici, zaštićenoj zoni Ujedinjenih nacija (UN), u ljeto 1995. godine, progon i prisilno premještanje Bošnjaka i Hrvata širom BiH, terorisanje civila tokom opsade Sarajeva, te držanje pripadnika mirovnih snaga UN taocima tokom NATO bombardovanja 1995. godine.
 • Osuđen je po 10 od 11 tačaka optužnice za ratne zločine i zločine protiv čovječnosti. Oslobođen je optužbe za genocid počinjen u šest bosanskohercegovačkih opština tokom 1992. godine – Prijedoru, Sanskom Mostu, Ključu, Kotor Varoši, Foči i Vlasenici.
 • Na presudu, izrečenu 22. novembra 2017. godine, žalili su se i Haško tužilaštvo i Mladićeva odbrana. Žalbeni postupak proveden je u avgustu prošle godine.
 • Mladićeva odbrana tražlila je da Žalbeno vijeće poništi zaključke Pretresnog vijeća i da donese oslobađajuću presudu ili ponovno suđenje, odnosno umanjenje izrečene kazne.
 • Tužilaštvo je uložilo žalbu po dva osnova – osporavajući oslobađajući dio, s prijedlogom da se osudi i za genocid u Prijedoru, Sanskom Mostu, Ključu, Kotor Varoši, Foči i Vlasenici.
 • Tokom procesa, koji je počeo 16. maja 2012. godine i trajao 530 dana, izvedena su 592 svjedoka, te predočeno oko 10.000 dokaznih materijala. Sud je u obzir uzeo i 2.000 presuđenih činjenica.

Šefica diplomatije BiH: Značaj presude nemjerljiv

Presuda Ratku Mladiću je konačna i historijska, kazala je u utorak minsitrica vanjskih poslova BiH, Bisera Turković. Presuda ima “nemjerljiv značaj za budućnost BiH i cijele regije, jer se samo na istini i pravdi može graditi trajni mir i stabilnost,” navela je u saopštenju Turković.

Dodala je da iako nije obuhvatila sve zločine i genocid u svim općinama gdje je počinjen, prvi put u historiji, genocid nad Bošnjacima je istražen, utvrđen i pravosnažno presuđen na međunarodnom tribunalu.

“Bit će zauvijek upamćen i prepoznat kao opomena svijetu i generacijama koje dolaze”, kazala je Turković.

Turković je izrazila nadu da će izrečena presuda, kojom je Mladić oduđen na kaznu doživotnog zatvora, biti prilika i za vlasti Republike Srbije, te političke predstavnike bosanskohercegovačkog entiteta Republike Srpske, “koji negiraju genocid da prihvate istinu, odbace zločinačku ideologiju, simbole i politiku te se okrenu evropskoj budućnosti”.

Suočavanje sa istinom i individualizacija krivice za najgore zločine na evropskom tlu poslije Drugog svjetskog rata, u njihovom je interesu, kazala je Turković.

 

Agencije/RSE

OSTAVITI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Unesite Vaše ime