Reakciju Mirze Hajrića na tekst : “SKANDAL U DKP-u U KANBERI: Kršenjem zakona ambasador Hajrić prihvatio 50.000 KM skuplju ponudu za krečenje!”, objavljujemo u cjelosti.

Odgovor glavnog i odgovornog urednika

 

Poštovani ambasadore,

nakon vještačkih trenutaka uljudnosti i uglađenosti u pokušajima da na FB profilu „Inforadara“ obesmislite priču – a što vam, dakako, nije uspjelo, što se da iščitati iz više desetina komentatra naših cijenjenih čitatelja, u ovom ste „demantiju“ pokazali nešto što više priliči jeziku ulice, a ne jednom ambasadoru, no to više govori o vama, vašem nivou, vašem kućnom odgoju i vašoj bahatosti negoli o bilo čemu drugom. No, vi ste po tome odranije nadaleko poznati, što je, također, više problem vašeg šefa Bakira Izetbegovića (oko kojeg trenutno obilazite lobirajući za Katar kao vašu narednu destinaciju) i vašeg nominalnog šefa Igora Crnatka, negoli bilo koga drugog, a ponajmanje nas. Naime, kada se radi o ovakvom blasfemičnom pokušaja obezvrijeđivanja novinarske profesije i ljudi koji rade ČASNO svoj posao – za razliku od nekih drugih, takvim je pokušajima nephodno odgovoriti taksativno, da se ne bi neki dio propustio.

1. U priči su objavljeni svi relevatni dokumenti, sve piše crno na bijelo, dokumenti su – kao što se i navodi u tekstu – dobijeni ZVANIČNIM PUTEM od vaše cijenjene kuće, Ministarstva vanjskih poslova, pa je, kao što vam je i više puta rečeno, vaša adresa za obraćanje Musala 2, a ne Inforadar i autora teksta. Priča samo prati slijed dokumenata, čak je blaga kakva je mogla da bude, a vi sada pokušavate da ubijedite cijenjene čitaoce da ne vjeruju svojim očima i dokazima, već vašim riječima. Jako bitno – također ste dobili i mogućnost i da odgovorite na pitanja – NISTE ŽELJELI, to je bio vaš izbor. Priča je čista kao suza da ne može da bude čistija, a iz sama činjenice da NISTE ŽELJELI da odgovorite na pitanja proizilazi da za sve što sada tvrdite – u unaprijed pripremljenom scenariju u slučaju da se sve otkrije – nemate niti jedan jedini relevantan dokument koji bi vaše tvrdnje podržao.

2. Manipulirate i navodite notorne neistine “da se Inforadar trebao obratiti MVP-u”, pa biste vi, kao, onda nešto nakon toga kazali. Kao što je jasno i iz našeg teksta, Inforadar se JESTE obratio MVP-u, i to zvaničnim putem, pozivajući se na Zakon o slobodi pristupa informacijama. Sve i jedan objavljeni dokument je zvaničan i dobijen upravo iz vase cijenjene kuće.

3. Počinili ste višestruko kršenje Zakona o javnim navakama, najprije jer ste, u samom startu, sami sebe bili imenovali na čelo komisije, što je nonsens, protivno svim pravilnicima i zakonu, pa vam stoga savjetujem da se raspitate šta o svemu tome misle u sjedištu MVP i mnoge vaše kolege.

4. Kada govorite o “nepotpunim ponudama” u postupku javne nabavke, pogotovo kada govorite o najpovoljnijoj ponudi koja je odbačena (i ona ne iznosi 25.000 KM, nego 25.682 KM, što biste morali da znate), bitno je cijenjenim čitateljima pojasniti da nikakvim aktom, dokumentom niste obrazložili zašto je ona neprihvatljiva! Stoga se postavlja logično pitanje: Zašto odmah niste isključili nepotpune ponude, no vi ste ih – umjesto toga – stavili ravnopravno u tabele?! Prema ovom dijelu zakona, koji ili ne poznajete ili kršite (ne zna se šta je gore), ponude koje nisu u skladu sa tenderskom dokumentacijom, ili po zahtjevu naručitelja radova, odbacuju se u startu kao nepotpune!

5. Poziv potencijalnim izvođačima vršen je bez znanja i uključivanja Komisije (do 1. novembra kad je održan inicijalni sastanak), a pozivima nisu precizno naznačeni radovi koji se zahtijevaju, nisu navedeni rokovi za dostavu ponuda, kao ni uslovi koje ponuđači moraju ispuniti. Također nije pojašnjen ni način dostave ponuda, što je obaveza Komisije prema članu 13. Pravilnika.

6. Naravno da je riječ o aferi, i naravno da je ambasada uzdramana samom činjenicom sa se vaš kolega i član komisije Momo Ševarika izuzeo iz postupka javne nabavke, navodeći, u najkraćem, „da su učinjeni brojni propusti koji kompromitiraju samu proceduru“. Naime, objavili smo taj dokumnet – možete ga i vi, također, dobiti ako ga samo zatražite u vašoj cijenjenoj kući.

7. Služite se ponovo notornim neistinama, jer postoje mail i drugi tragovi koji će potvrditi da ste dobili pitanja (na koja niste željeli da odgovorite – već ste od starta manipulirali i pokušali da utičete da se priča ne objavi), a ona su glasila:

-Čime ste se rukovodili kada ste sami sebe imenovali za predsjednika komisije za proces javne nabavke u predmetu obnove fasade zgrade Ambasade BiH u Kamberi, iako to zakonom nije dozvoljeno?

-Po kom ste osnovu isključili najpovoljniju ponudu firme A&S painters, koja je iznosila 25.682 KM sa PDV–om za obavljanje zadatog posla, a odlučili se za ponudu firme E&M Painting Services, u vlasništvu Edija Merdžanića, a koja je iznosila 75.768 KM?

Dakle, potpuno je jasno da ste odmah mogli reći sve što sada tvrdite – a niste. Zašto niste? E to je vrlo interesantno pitanje.

8. Priča je čista kao suza, da ne može da bude čistija, priča samo prati slijed dokumenata koji pričaju za sebe, profesionalno je producirana, objavljene su izjave neposrednih aktera koji debelo kompromitiraju vašu tvrdnje i “demanti”, objavljeni su svi relevantni dokumenti, vama je nuđeno da kažete svoju stranu priču – niste željeli, a zašto niste to nije naš problem niti će ikada da bude.

Za sada toliko, o AMUS-u i istrazi Tužilaštva BiH, nekim poslovnim vezama, kao i nepravilnostima prilikom pokušaja zapošljavanja u Ambasadi u Kanberi nekom drugom prilikom.

Almedin Šišić

OSTAVITI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Unesite Vaše ime