Portal Inforadar.ba jedan je od četiri medija u BiH koje su Reporteri bez granica (Reporters Without Borders) prepoznali kao najznačajnije na polju istraživačkog novinarstva u BiH. Ovo je navedeno u najnovijem izvještaju u povodu Svjetskog dana slobode medija koji se obilježava 3. maja.

Osim InfoRadara, kao najznačaniji istraživački portali u BiH prepoznati su i CIN, Istraga.ba i Žurnal info, dok Televizije N1infoSA i AlJazeera Balkans spadaju u najznačajnije medije u Bosni i Hercegovini.

Prema percepciji slobode medija, BiH se nalazi na 67. mjestu i u odnosu na 2021. godinu pala je za devet mjesta.

Reporteri bez granica navode da mediji u BiH djeluju u relativno povoljnom pravnom okruženju, ali u izrazito nepovoljnom političkom i ekonomskom miljeu.

„Novinari se ne osjećaju zaštićeno dok rade svoj posao, a vidljive su i velike razlike u slobodi medija i kvaliteti novinarstva diljem zemlje“, navodi se u izvještaju.

Reporteri bez granica podsjećaju da država ima vrlo rascjepkano medijsko tržište s oko 40 TV stanica, 150 radija, nekoliko dnevnih novina i novinskih agencija, gotovo 200 časopisa i drugih časopisa te čak oko 600 internetskih izdanja. Paradoksalno, toliki broj medija ne podrazumijeva pravi pluralizam informacija i mišljenja.

Ističe se i da, iako je cjelokupno političko okruženje nepovoljno za slobodu medija, postoje značajne razlike u cijeloj zemlji zbog različitih političkih struktura njezinih entiteta. Medijski rad je u boljem stanju u glavnom gradu Sarajevu nego u većinskom srpskom entitetu Republika Srpska, te u zapadnom dijelu Federacije BiH. Političari u zemlji redovito napadaju novinare i vrše utjecaj na javne medije i regulatorna tijela.

Reporteri bez granica posebno su potcrtali da su novinari u BiH najčešće izloženi verbalnim prijetnjama i napadima, ali i povremenim fizičkim napadima.

„Novinari se uglavnom ne osjećaju dovoljno zaštićeno dok rade svoj posao i ne vjeruju policiji za njihovu zaštitu. Postoje različite inicijative za poboljšanje sigurnosti novinara usmjerene na poboljšanje zakonodavstva i rada tužiteljstva“, zaključuje se u ovogodišnjem izvještaju Reportera bez granica o položaju i slobodi medija u BiH.

Bosanskohercegovačka novinarka i građanska aktivistica. Članica redakcije Inforadara. Tokom karijere izvještavala za više bh i inostranih medija: Oslobođenje, BHT, BIRN, VOA, RFERL, IWPR, Anadolu Agency, Reuters.

OSTAVITI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Unesite Vaše ime