Probe za predstavu “Što na podu spavaš” počele su 16. maja u kazalištu “Gavella”

Narodno pozorište Sarajevo uz Festival MESS je bosanskohercegovčki partner Dramskom kazalištu Gavela i Srpskom narodnom pozorištu Novi Sad u velikoj regionalnoj koprodukciji na tekstu “Što na podu spavaš” bh. književnika Darka Cvijetića u rediteljskoj postavci Kokana Mladenovića.
Probe za predstavu “Što na podu spavaš” počele su 16. maja u kazalištu “Gavella”.

Na stranici kazališta “Gavella” zapisano je da u saradnji tri pozorišne kuće i festivalom MESS na pozornicu stiže jedna od onih priča “koja je morala biti ispričana”.

-Priča “Što na podu spavaš” čita se u jednom dahu, s knedlom u grlu i nevjericom u prisjećanju na vremena koja su nas, nedavno, okrutno podsjetila na to što samo možemo napraviti onima s kojima smo dugo živjeli u možda prividnom miru. Ispisan kao niz obraćanja u prvom licu, ovaj roman, koji će na sceni oživjeti u dramatizaciji i režiji Kokana Mladenovića te igri sarajevskih, novosadskih i zagrebačkih glumaca, stvara nam osjećaj da osluškujemo mnogoglasno mnoštvo, pritom nikada ne gubeći fokus i emocionalnu ekspresiju. Cvijetićeva političnost nadilazi nacionalne poglede, ona je u svojoj iskrenoj zagledanosti u one koji su stradali humana i svačija…”, zapisano je na stranici kazališta “Gavella”.

-Ovo je izrazito emocionalno potentna knjiga za koju sam siguran da će imati uspješnu teatarsku inscenaciju, tim prije jer se radi o autorskom dvojcu koji iza sebe ima vrlo uspješnu saradnju kroz predstavu “Šindlerov lift”. U ovoj priči svaki od likova u vrtlogu rata i onoga što je uslijedilo zatiče se sasvim slučajno, ili pod prisilom, i niko ne raspoznaje protiv koga bi se trebao boriti niti, još važnije, zašto. Nijednog lika Cvijetić ne proziva, naprotiv, o svakom od njih piše blago i nježno, s dubokim razumijevanjem i sućuti, svjestan ogromnog straha i težine koja im leži na prsima – kazao je za Fenu direktor Narodnog pozorišta Sarajevo Dino Mustafić

Direktor Narodnog pozorišta Sarajevo govoreći o predstavi “Što na podu spavaš” kazao je da glumački dio ekipe čine i bh.glumci Maja Izetbegović, Merima Lepić-Redžepović, Aldin Omerović, Saša Krmpotić, a autorski dio upotpunjuje scenografkinja Marijela Margeta Hašimbegović i saradnica za pokret i koreografiju Amila Terzimehić.

-Okupljena regionalna ekipa oko ove predstave jeste garant da će jedna od najvećih regionalnih koprodukcija u proteklo vrijeme biti pravi teatarski hit sa velikim festivalskim potencijalom. Za Narodno pozorište Sarajevo je ovo veliki umjetnički izazov na fonu programskog obećanja datog po dolasku novog umjetničkog vodstva koje želi afirmisati naše umjetnike kroz angažmane u regionalnim i internacionalnim projektima. To je ujedno i našoj publici otvaranje jednog novog estetskog horizonta kvaliteta i razvoja našeg scenskog programa-podvukao je Mustafić.

Pisac Darko Cvijetić ne krije koliko mu emotivno znači što se po njegovom romanu stvara novo pozorišno djelo.

-Roman “Što na podu spavaš” bio je moje najdublje poniranje u sebe, otvaranje grudnog koša, izlaganje srca suncu… Predstava koju stvaramo u sinergiji triju teatara (Dramskog kazališta Gavella, SNP Novi Sad i NP Sarajevo) jest nevjerojatno i suludo iskustvo ulaska u isti grudni koš, noseći isto kucavo srce…Intimno i profesionalno se toliko ispreplelo da je to poput boli koju zavolite…Nakon “Schindlerovog lifta” ovo je drugi zaron. I teško je i divno je, i nestvarno… Toliko divnih ljudi su dva mala romana spojili – i silno sam na tu činjenicu ponosan, kazao je za Fenu Darko Cvijetić

Prva premijera predstave bit će 10. septembra u u Novom Sadu, premijera u Sarajevu je zakazana za 9. oktobar, a zagrebačka premijera je u novembru.

U predstavi igraju: Merima Lepić Redžepović, Aldin Omerović, Saša Krmpotić, Maja Izetbegović, Sven Šestak, Tena Nemet Brankov, Ivan Grčić, Nikola Baće, Aleksandra Pleškonjić, Darko Radojević, Stevan Uzelac, Igor Pavlović .

Jednu od uloga tumači i Darko Cvijetić, koji je ne samo pisac, nego i reditelj i glumac.

Izvor: Fokus

OSTAVITI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Unesite Vaše ime