Sarajlić i ostali: Završne riječi u februaru

Saslušanjem vještaka informacijsko-komunikacijske struke okončano je izvođenje dokaza na suđenju Asimu Sarajliću, Sabahudinu Delaliću i Muhamedu Šehoviću za primanja dara ili drugih oblika koristi u vezi sa unutarstranačkim izborima i zapošljavanjem.

Vještak Vahidin Đaltur je objasnio da manipulacija video-sadržajem iziskuje znanje i da je potrebno vrijeme da se neki sadržaj obradi i montira. Govorio je o Adobe Premiere Pro softveru za manipulaciju video i audio sadržaja, koji je prilično komplikovan za prosječnog korisnika.

“Sam program iziskuje znanje”, kazao je Đaltur.

Na pitanje sudije Amele Skrobo-Kadrić koliko bi mu vremena trebalo za dva snimka na koja se referisao, vještak je odgovorio da bi mu trebao cijeli dan posla, plus vrijeme koje je potrebno računaru za takozvano rendanje. On je izrazio sumnju da bi nekom preko telefona mogao objasniti kako da koristi ovaj softver.

“Zaista ne znam kako bih nekoga navigirao telefonski”, rekao je vještak.

On je kazao da je pomoću metapodataka moguće dobiti informacije o kreiranju, pristupanju i slanju nekog fajla na drugi uređaj, te niz drugih. Dodao je da je softverima moguće utvrditi koje su aplikacije izbrisane sa uređaja, te objasnio kako se može doći do podataka o istoriji aktivnosti na uređaju i na društvenim mrežama.

Vještak je objasnio i kako se može manipulisati datumima na uređaju.

Na sugestiju tužiteljice Lejle Kurtanović da je dao mišljenje o mogućnostima modifikacija, a ne o konkretnom snimku iz ovog predmeta, Đaltur je rekao da se i taj snimak nalazi u sklopu njegovog odgovora. Kazao je da telefon iz ovog predmeta nije ni imao te da mu nije ni bio zadatak da utvrđuje manipulacije koje su na njemu vršene.

Sarajlić, Delalić i Šehović se terete da su u februaru 2020. obećali delegatu za Izbornu skupštinu Stranke demokratske akcije (SDA) Velidu Tvrtkoviću da će mu zaposliti suprugu ukoliko na izborima za predsjednika Kantonalne organizacije SDA podrži Fikreta Prevljaka.

Prema optužnici, Sarajlić je u tom periodu bio član Predsjedništva i potpredsjednik SDA, Delalić član Izvršnog odbora Opštinske organizacije SDA Novi Grad Sarajevo, a Šehović tehnički sekretar stranke.

S obzirom da nije bilo novih prijedloga, dokazni postupak je zaključen, a završne riječi zakazane su za 3. februar.

Izvor: detektor.ba

Povezane vijesti

NAJNOVIJI ČLANCI