Šarović je kazao da je preispitivanje događaja iz 1995. godine, aludirajući na navode Milorada Dodika da je Republici Srpskoj tada nuđena nezavisnost, bespotrebno vraćanje u prošlost.

“Mislim da zaključci Narodne skupštine nemaju prevelik domet i da su naručeni da se održi tenzija jer se oni u takvoj tenziji najbolje snalaze. To nije tajna, ponekad treba izmisliti nekog neprijatelja”, kazao je Šarović.

On je kazao da je sam način donošenja zaključka bio pogrešan i da u proces pripreme materijala nije uključena opozicija.

“Kada govorimo o velikim pitanjima onda se podrazumijeva da u pripremi učestvuje i vlast i opozicija, a mi nismo imali priliku kao SDS da učestvujemo u kreiranju materijala koji, na kraju, nakaradan i pravi politički pamflet. Tako da sam ja lično Dodiku rekao da povuče dokument kako bi razgovarali o nečemu zajedničkom, a on je to odbio. Tako ti zaključci imaju suštinski feler što nije odgovorio svrsi kroz zajedničko djelovanje svih poslanika u NSRS”, kazao je Šarović.

On je podsjetio da Vijeće ministara nije raspravljalo o ANP jer je kao i u ranijim prilikama, skinut s dnevnog reda.

“Vidjet ćemo hoće li biti neki sljedeći put, ali sada u ovom formatu Vijeće ministara ne treba da razmatra ANP”, objasnio je Šarović.

Kada je u pitanju mali Schengen, on je kazao kako ne vidi razlog što se s priče o ekonomiji došlo do pitanja granica, aludirajući na stav Denisa Zvizdića kako bi prije početka bilo kakvog procesa trebalo definisati granice BiH i Srbije.

“Ja sam od onih koji podržavaju tu inicijativu i koji misle da BiH treba biti u tome, ali logično – da to ne bude zamjena za Evropsku uniju. nadam se da ćemo biti pozvani u decembru kako bi konkretnije razgovarali”, zaključio je ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa.

On je na pitanje novinara konstatovao kako Vijeće ministara nije raspravljalo o potencijalnom masovnom povratku boraca Islamske države s bh. državljanstvom koji se nalaze u zatvorima pod kontrolom Turske.

Izvor: Klix

OSTAVITI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Unesite Vaše ime