Gost ovosedmičnog izdanja Dnevnika D Federalne televizije bio je šef Delegacije Evropske unije i specijalni predstavnik EU u Bosni i Hercegovini Johann Sattler.

On je komentarisao prošlonedeljne razgovore bh. političara u Briseliu.

“Bilo mi je drago da sam vidio jednu veliku podršku za ovu deklaraciju. Ona jednostavno zacrtava put dalje ka evropskim integracijama, ucrtava koji su to fokusi iz 14 ključlnih prioriteta, odnosno zakon o sukobu interesa, javnim nabavkama, VSTV-u, odnosno stavlja se veći fokus na borbu protiv korupcije, funkcionalnost države. Takožer, vrlo snažna podrška za EUFOR sa svih strana i to je također pozitivno. Ali potrebno je iskoristiti taj zamah koji je sporan. Dakle vezano za sve ovo što se dešava. Imamo rat u sred Evrope, naravno i to je jedan od razloga zašto smo bili tamo, ali ono što su za mene dvije važne stvari sa ovog sastanka – prva, EU je zapravo ujedinjujući faktor, mi okupljamo ljude i drugo, vidjeli ste posvećenost evropskih partnera. Dakle dvoje od troje najviših dužnosnika EU su posvetili svoje nedjelje, cijeli dan, cijelu noć da sjednu zajedno sa liderima iz BiH, da pokažu svoju opredijeljenost, posvećenost i da kažu da, želimo da vidimo BiH kako se kreće dalje na tom putu.”

Satler je komentarisao i problem blokade bh institucija.

“Ono što je jasno sa naše strane jeste ako se ne vratite u institucije ne možete imati koristi od mnogih projekata koje mi nudiimo, jer mi smo morali reći stop i obustaviti dva vrlo važna projekta u Republici Srpskoj koja se odnose na željeznice, na izgradnju Koridora 5c i to je bila naša reakcija, nažalost. Ne želimo to raditi, ali moramo vidjeti gdje ulažemo svoj novac. Ukoliko nema nikakve reakcije, Komisija za proširenje je bila ovdje, tražilo se od vlasti da se vrate institucije, nije bilo reakcije i zatim je donesena ovakva odluka koja je donesena.”

Na pitanje hoće li EU razmišljati o konkrentim sankcijama Miloradu Dodiku, odgovara:

“Već sam ranije rekao kakva je naša reakcija kada je riječ o političkoj krizi i nefunkcionisanju državnih institucija, ali kada je riječ o prenosu nadležnosti mislim da smo tu poslali izuzetno jasnu poruku. Mislim da je ona itekako dobro shvaćena. Kada je riječ o daljim sankcijama, nekim daljim mjerama, naravno svjesni ste da je to jedna odluka koju je potrebno donijeti u Vijeću EU. Dakle sve zemlje članice moraju biti saglasne i to su jednostavno pravila. Poruka je bila jasno upućena, jasno primljena u Republici Srpskoj.”

Izvor: Fokus

OSTAVITI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Unesite Vaše ime