Savez za bolju budućnost BiH danas će na sjednici Predsjedništva stranke donijeti odluku o pozivu SDA da zajedno sa DF-om formiraju “probosanski blok”, ili kako to vole reći u HDZ-u, “bošnjačku reprezentaciju” te na taj način učestvuju u formiranju vlasti.

Predsjednik SBB-a Fahrudin Radončić u međuvremenu je održao dva sastanka sa liderom SDA Bakirom Izetbegovićem, na kojima su, između ostalog, razgovarali i o pozicijama koje bi pripale SBB-u.

Radončić je kazao da će i to biti na stolu današnje sjednice, kao i pozicija ministra sigurnosti – o kojoj se ranije govorilo.

Podsjećamo, Radončić je već obnašao funkciju ministra sigurnosti u državnoj vladi u periodu 2012.-2014. (mandatni period 2010.-2014. godina), a nakon smjene Sadika Ahmetovića, tadašnjeg zvaničnika SDA s ove funkcije.

Izetbegović je ranije kazao da je SDA spremna odreći se “nekoliko fotelja” kako bi dala svoj doprinos za što brže formiranje vlasti sa partnerima te bi, na taj način, SDA u Vijeću ministara BiH imala samo jednu poziciju – i to ministra vanjskih poslova, koliko bi dobili i DF (ministar odbrane) i SBB (ministar sigurnosti).

SNSD bi imao tri ministarske pozicije i predsjedavajućeg VM, a HDZ BiH također tri ministarske pozicije.

Dogovor SDA i DF-a o zajedničkoj saradnji potpisan je početkom aprila ove godine, a svo vrijeme čekalo se na SBB.

Proces formiranja vlasti nije okončan ni sedam mjeseci nakon Općih izbora. Sada je izvjesnije formiranje Vijeća ministara BiH u narednim mjesecima (mada je nezahvalno govoriti o terminima, jer postoji i uslovljavanjem aktivacijom MAP-a), ali ne i Vlade FBiH.

Izvor: NAP/Inforadar

OSTAVITI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Unesite Vaše ime