Gerhard Schröder, bivši njemački kancelar i prijatelj Vladimira Putina, rekao je da ruski predsjednik želi ispregovarati rješenje za rat u Ukrajini i da bi prošlomjesečni sporazum o isporukama žita mogao biti korak u tom smjeru.

“Dobra vijest je da Kremlj želi dogovoreno rješenje”, rekao je Schröder sedmičnom listu Stern i RTL/ntv-u, dodajući da se prošle sedmice sastao s Putinom u Moskvi.

“Prvi uspjeh je dogovor o žitu, koji se možda može polako proširiti na prekid vatre”, kazao je.

Rusija i Ukrajina postigle su prošlog mjeseca dogovor o deblokadi izvoza žitarica iz crnomorskih luka, a prvi brod koji prevozi ukrajinske žitarice na svjetska tržišta otkako je krenula invazija noćas je stigao u Tursku.

Schröder je rekao da bi se rješenja za ključne probleme poput Krima mogla pronaći tokom vremena, “možda ne tokom 99 godina, kao u Hong Kongu, ali u sljedećoj generaciji”. Rekao je da bi alternativa članstvu u NATO-u za Ukrajinu mogla biti oružana neutralnost, poput Austrije, prenosi Index.

Budućnost regije Donbas u istočnoj Ukrajini, poprišta žestokih borbi, međutim, bila bi kompliciranija.

“Morat će se pronaći rješenje bazirano na švicarskom kantonalnom modelu”, rekao je dodajući da će se morati vidjeti hoće li se Putin vratiti na prijeratnu “kontaktnu liniju” u prekidu vatre.

Schröder, kancelar od 1998. do 2005., kritikovao je rat u Ukrajini, ali je odbio osuditi Putina, kojeg još uvijek naziva bliskim ličnim prijateljem.

Sve je više marginaliziran u Njemačkoj zbog proruskog stava, a oduzeto mu je pravo i na ured finansiran javnim novcem.

Izvor: N1

OSTAVITI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Unesite Vaše ime